2013. március 13., szerda

Uniformisok III. (Amerika, Afrika, Ausztrália)

Egyenruhák és egyenruhások Amerika és Afrika különböző országaiból - a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.


USA 



Hatalmas szál, válogatott legények a díszőrség tagjai. A katona pontosan kiszámított lépésekkel rója az utat oda és vissza az emlékmű előtt. Íme a váltás ideje! Megjelenik egy tiszt, az előírt fogásokkal megvizsgálja az új őr fegyverét, majd mindketten az őrhely szélére lépnek.


 Kuba



Feszesen áll a katona a szabadtéri múzeum egzotikus övezte bejáratánál. Odabent történelmi, hadi, forradalmi relikviák vannak.





 A Nemzeti Palota két sarkán négyszögletes tornyokkal. Ezen a helyen állt annak idején Moctezuma azték uralkodó palotája. 1529 óta a spanyol alkirályok székhelye. Az épület falaiba süllyesztve egy kis harang van, melynek félreverésével 1810. szeptember 16. hajnalán  szólította fegyverbe a környék felkelőit.





 Amíg megnézzük az őrségváltást - amit csodálatosan szép korabeli egyenruhát viselő díszőrség hajt végre szabályos rítus szerint - ismerjük meg közelebbről is a lánglelkű hadvezért...


Peru 




A palota előtt díszőrség! Megvárjuk az őrségváltást, és meg is örökítjük a pompás öltözetet, egyenruhát.





A Catedral elől elvonul a díszőrség. Szép uniformisuk a múlt századot idézi. Igazi képtéma: le kellett fotóznom.





A lovas testőr piros tetejű, zöld fezt visel. Minden turista "fényképezőgépe megakadt" a csinos egyenruhájú, feszesen a lovon ülő férfin.



A marokkói katonaság egyenruhája kissé más, mint Európában...




A rend és fegyelem betartása másként történik, mint nálunk. A fegyelmezetlen fekete honpolgár nem csekket kap a szolgálatban levő fekete őrtől, hanem néhány botütést a hátára vagy ahol éppen éri. És ettől senkinek sem lesz maradandó priusza! Vagy adóssága... Szemünk láttára is gyakran suhog-csattog a csípős vessző, de - úgy látszik - hathatósabb, mint a mi pénzes nevelőeszközünk. És miután nem valami fehér smasszer fegyelmezett, még apellálni vagy megsértődni sem lehet.





 A fák közül már messziről feltűnik egy lépcsős, piramis tetejű, hatalmas építmény, az Emlékezés Szentélye, az ausztrál hősök emlékműve. 1934-ben készült el, és azóta is itt szokták megtartani a különféle ünnepélyes szemléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése