2013. március 25., hétfő

Hawaii VI/1

 UTAZÁS HAWAIIBA, A MESESZÉP, FÖLDI PARADICSOMBA
Hawaii javak




A szigetek kis farmjai számára nagyon fontos a virágok termesztése. Ezek meglepően kelendőek, a piacokon adják el. Elmentünk egy virágkertészetbe.





Hawaii szigete már az első polinéziai gyarmatosítók idején is, helyesebben már érkezésükkor 2200 virágfajtát számlált. Ma így mondanánk: virág-nagyhatalom volt.





Mára sok eltűnt közülük, más, újabb fajták viszont megjelentek, abban a mértékben, ahogy a bevándorlók hullámai egymás után érték el a szigeteket. A virágillat lenyűgözően bódító, fenséges élevezetet nyújtott.





Az árusoknál megvásárolt virágok többsége az ún. lei, vagyis a híres polinéziai virágkoszorú készítésére szolgál. Megérkezésünkkor a fogadásunkra már a szállodában ilyen virágkoszorút tettek a nyakunkba.





A részegítő illatú lei fonása egyike azoknak a ritka valódi hawaii szokásoknak, amelyek ellenálltak a nyugatiasodásnak. Nincsen ünnepség, házasság, temetés, keresztelő, búcsúünnepség és így tovább, amely lei nélkül méltó lenne a nevére. Nejem nyakába is függesztettek egy nagyon dekoratív és még annál is pompásabban illatozó virágsort.





A halászat, amelyet a hagyományos pirogokról űznek, szintén nem elhanyagolható jövedelemforrás. Több sziget is az Egyesült Államoknak köszönhetően igazi költségvetési paradicsom 1960 óta, amikor is a szigetek amerikai területekké váltak.





A tonhal halászata az amerikaiak által leginkább támogatott gazdasági ágazat. Pago-Pago két nagy konzervgyára több mint ezer embert foglalkoztat, többségük a nyugati Szamoákról érkezett bevándorló.





Hawaiiban néhány ipari tevékenység, például cukorfinomítás is folyik, de legfőbb vagyona a természeti szépsége. Éghajlatában a trópusi napsütés egyesül az enyhe, kiegyenlített időjárással. Az esőzés néha heves, de ez táplálja a látványos, részben ma is működő vulkánok lejtőin tenyésző, buja erdőségeket. Mi is bemegyünk az őserdőbe.
 




A tiszta levegő és a felhőtlen ég a magasabb lejtőket is ideális telephellyé teszi csillagvizsgáló állomások számára.





Nem meglepő, hogy a szigetek idegenforgalmi vonzereje igen nagy. Minden évben nemcsak a szárazföldi amerikaiak milliói számára adnak ízelítőt Polinéziából, ám ugyanennyi azoknak a turistáknak, látogatóknak a száma, akik más földrészekről keresik föl ezt a csodálatos mesevilágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése