2013. augusztus 30., péntek

Csehszlovákia-Németország III/2a

 CSEHSZLOVÁKIAI ÉS NÉMETORSZÁGI ÚTIJEGYZETEIM (1958)
A meisseni porcelán
 
A következő napon, október 22-én már korán reggel elmentünk az 50 ezer lakosú városba, Meissenbe, ahol két nevezetességet láttunk: a porcelángyárat és a dómot. Meissen felé teraszosan művelt szőlőhegyek mellett vitt el az utunk. 
- Nevezetes bortermő vidék ez - halljuk német vezetőnk hangját az autóbusz mikrofonján keresztül - mert itt terem a híres Kancsali nevű és márkájú bor, melynek azért van ilyen szép neve, mert valóban menthetetlenül elkancsalodik azon jámbor ember arca, aki ezt megkóstolja.





Először is a porcelángyárba látogattunk el. Az üzem előtt egy mellszobor áll, rá van írva: Johann Fridrich Böttger a porcelán felfedezője. Igaz, hogy a porcelánt Kínában már a VI. században felfedezték, az európai porcelán felfedezője azonban valóban Böttger volt, aki Drezádában II. Ágost lengyel király szolgálatában állott, mint alkimista. Böttger az ún. Erősség várában volt elzárva, ahol az aranykészítés módját kellett volna kitalálnia. Kínjában mindenféle anyagot megpróbált összehozni - eredménytelenül! Arany egyikből sem lett ugyan, de 1709-ben arany helyett felfedezte a porcelánt.





Itt a gyárban bemutatták a porcelángyártás menetét, módunkban állt megnézni, hogyan dolgoznak a mesterek, akik kiformálják a gyönyörű figurákat, majd a festők, akik szintén nagy ügyességről és nagyszerű szépérzékről tesznek tanúbizonyságot, valóban művészi munkát végeznek.





A múzeumban nagyon sok szép szobrot, szoborcsoportot láttunk, némelyiket sikerült lefényképeznem. Míg ezeket nézzük, elmondok egy-két idekapcsolódó dolgot.





Megtanultam, hogy az értékes szobrok minden egyes darabját külön-külön formálják ki, külön-külön daraboból készítik. Bemutatták a kemencét ellenőrző Seger-gyertyák működését is.





A meisseni porcelán védjegye.





A múzeumban a sok szép szobor és figura között is legjobban Kaendler Herkules csoportját csodáltuk meg. Azt mondta a vezetőnk, hogy az imént említett szoborcsoport olyan értékes, hogy azt pénzben lehetetlenség volna kifejezni.





A gyár 1710-ben épült, jelenleg 1000 munkással dolgozik, ezek közül 400 a festő.





Ahhoz, hogy valaki a gyárban felszabadulhasson régen 8, most pedig 5 évet kell dolgoznia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése