2013. augusztus 13., kedd

Törökország IV/3a

 UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Bitlis és Urfa




Átmegyünk az ezeréves Malabadi-hídon, majd egy 27 ezer fős kisvárosba, Bitlisbe jutunk.





A városka arról nevezetes, hgoy a hagyomány szerint Nagy Sándor átvonulva a városon egy Bitlis nevű tisztjének megparancsolta, hogy itt egy bevehetetlen várat építsen! A vár elkészült, de Nagy Sándort bizony zárt kapu fogadta. Azonnal parancsot adott a vár ostromára, mely azonban eredménytelen volt, a nagyúr azt elfoglalni nem tudta. Alig néhány mérföldet tett meg, amikor az erődből futár érkezett utána, és ura nevében meghívta a királyt. Ő nagy haragra gerjedt és visszafordult. Most tárt kapuk fogadták! Amikor felelősségre vonta a várkapitányt, és figyelmeztette az ostrom alatt elszenvedett veszteségekért, ő azzal védekezett, hogy egy bevehetetlen várat kellett építenie, és ezzel bizonyította leginkább, hogy teljesítette a parancsot. Nagy Sándor megbocsátotta neki, és a várat, a várost és az egész környéket neki ajándékozta. Innen származik a Bitlis név.





Mellettünk megy el egy katonavonat. Lehet, hogy éppen a kurdok elleni harcra megy az utánpótlás. A szíriai határral párhuzamosan fut a vasútvonal is.





Urfába érünk. A tartomány Szíriával határos. Nagy része 1000 méternél alacsonyabban fekvő, enyhén hullámos, sík vidék. A lakosság fő jövedelmi forrása a mezőgazdaság.





Éppen az aratás folyik.





Az idős úr már kiörögedett a kemény munkából. Pihenőjében szívesen veszi, hogy lefényképezzem.





Utóbb egy aratási ünnepségen is részt veszünk, ahol megjelenik a környék apraja-nagyja, és óriási csinnadrattával folyik a rendezvény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése