2013. augusztus 16., péntek

Törökország IV/4

UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Vendégségben egy agyagkupolás házban




Elérjük az Eufrátesz folyót.





Tudjuk, hogy az I. világháború után a párizskörnyéki békeszerződések nagyon csúnyán elbántak Törökországgal (mint ahogy Trianonban velünk is), de ebbe Kemál pasa nem nyugodott bele.





Először délen verte ki az ellenséget a határairól, hogy még az asszonyok is harcoltak, azután a görögökre mértek döntő csapást, és ezzel az Antantot új, sokkal kedvezőbb békére kényszerítette.





Számunkra nagyon érdekesek voltak ezek az agyagkupolával fedett vályogházak, s az ezekből alakult falvak.





Ilyen volt a lakás bejárata. Veszedelmes ellensége ennek a vidéknek - főként a városoknak - a földrengés. Mindegyik elpusztult már egy-egy katasztrofális rázkódás következtében.





A kisgyerekes hölgy meghívott a lakásába.





A hálószobában még nem volt beágyazva.





A vendégszobában azonban szép rend fogadott, és sok színes szőnyeg volt előkészítve, felcsavarva, mintha csak ruhásszekrény lenne.





Meghívott bennünket a házigazda egy italra, amit a kellemesen hűvös agyagházában fogyasztottunk. Csak a lábunknak volt kényelmetlen, még mindig ügyetlenül tartottuk ebben a helyzetben, nem tanultuk meg, hogyan kell így ülni. Ellenben a hőmérsékletet itt bent nagyon élvezi a magyar csapat, mert odakint rekkenő meleg van.





Bekukkantunk az istállóba, ahol csupán egy borjú hűsöl.





A jobbmódúak itt is téglaházban laknak.





A hölgyek öltözete.





Főként juh- és kecsketenyésztéssel foglalkoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése