2013. augusztus 3., szombat

Törökország II/6b

UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
A tartomány székhelye Van városa




A településen 94 ezren élnek. A várost a Van-tó partján Szemiramisz, a legendás asszír királynő alapította Kr. e. a XIX. században.





A tartományban ugyan 471 ezer lakos él, de ezek többsége az elszórt kis falvakban oszlik meg. A távolban itt is látunk egy várat, ez azonban már nem kőből, hanem földtéglából épült - ezért is nevezték földvárnak.





A városban meghívást kapunk egy folklór műsorra. Amíg az érdekes és nagyon hangulatos török zenével kísért műsort nézzük, néhány dolgot, ismernivalót elmondok Törökországról a teljesség igénye nélkül.





A lakosság többségét törökök, többnyire szunnita muszlimok lakják, jelentős kisebbséget képviselnek a kurdok, akik dél-keleten a független állam létrehozásáért harcolnak.





A hivatalos nyelv a török, de a turistaövezetekben és szállodákban angolul is beszélnek. Sőt néhány üzletben és a nagybazárban is magyarul hívogattak vásárolni vagy vendégül látni egy teára.





Útitársaink nagy örömére megfürödhettünk a Van-tóban. Annyira hideg volt a víz, hogy csak néhány honfitársunk és egyetlen honleányunk akadt, aki valóban bemerészkedett a tóba, és úszótudományával igyekezett csillogni. Mi, vagyis a többség csak a lábunkat áztattuk, de büszkén elmondhatjuk, hogy megmártóztunk a híres Ararát közelségében levő Van-tóban!





Nagyobb élményt jelentett azonban az a csónaktúra, amit megtettünk a tó vizén. Igazán kellemes volt a csendes vizen hajókázni. Sok látnivaló nem volt, de a vízről ismerkedhettünk a város panorámájával, és meggyőződhettünk úticélunk végeztével, hogy valóban teljesen kopár az előttünk is látható apró kis szigetecske a tó közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése