2014. január 15., szerda

India XI/2

INDIAI ÚTIALBUM 1974.
Delhit az indusok Dillinek ejtik




Bombay és Madrasz kis kereskedelmi telepek és Kalkutta néhány viskóból álló falu, amikor Delhiből, a birodalom székvárosából már öt évszázada kormányozzák Indiát a különböző hindu és mohamedán dinasztiák, végül pedig a mogulok, amíg az angolok ki nem szorították őket.





A műemlékek a XII. század végétől kezdtek sokasodni, amikor a hódító mohamedánok ezt a települést választották India fővárosául.





Delhi lenyűgöző. A történészek becslése szerint 8 város épült ezen a területen. Nem egymásra, rétegesen, ahogy máshol szokás volt, hanem egymás mellett. 





Ez a város hindu, mohamedán és angol építők munkája!





Itt van jelesül a Kutab Minar, hindusztán hetedik csodája. Az építő matematikai zseni volt!





A torony 8 évszázada áll, a lépcsőin pedig még mindig teljes biztonsággal fel lehet kapaszkodni. Ezt persze mi is megtettük a feleségemmel. 71 méter magasságban vagyunk az ötemeletes tornyon, és azért kapaszkodunk. Így biztonságosabbnak érezzük.






Lábánál az iszlám mecset a legelső mecset, amit Indiában valaha építettek. A XII. században egy lerombolt hindu templom alapjaira emelték az első nagy mohamedán hódítási hullám idején. A mecset egy rejtélyes építmény miatt is világhírű: az udvarán levő Vasoszlop miatt, melyet még az V. században állítottak oda.





Nem messze a Kutab Minartól látható megy másik furcsa torony, a 26 méter magas Alai Minar. Eredetileg a Kutabnál magasabbra terveszték, de az építtető halála miatt a munkálatok abbamaradtak.


 


Meg kell említeni Delhi legfurcsább építményét is, a Dzsantar Mantar csillagvizsgálót. Ez természetesen nem egy modern épület, hanem egy hatalmas, furcsa, kőből épült több emeletes mértani idomokból álló szerkezet. Innen figyelték és mérték az égitestek állását, mozgását. A maga korát meghaladó objektumról van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése