2014. január 2., csütörtök

India VII/2

 INDIAI ÚTIALBUM 1974.
Az agrai erőd a mogul birodalom története kőben




A félelmetes, rozsdavörös falakat Nagy Akbar emeltette, a csillogó fehér márványpalotákat Jehan Sah építtette. Ez a történet három generációt ível át az említett két uralkodóval együtt mindösszesen.





Európa évszázadok alatt jutott el a rideg, középkori citadellák építésétől a kecses reneszánsz palotákig. Agrában ez a változás az említett három uralom alatt megtörtént.





Az erőd katonai jelentősége vitathatatlan. Az építkezést Akbar valószínűleg azzal kezdte, hogy porig rombolt egy eredetileg itt álló ősi várat. S aztán mintegy nyolc esztendeig tartott az új felépítése.




A várfalakon belül csodás palotát építettek a mogul korra jellemző puritán építészeti stílusban, ám annál bonyolultabb díszítésekkel.





Nagyon gyakoriak a féldrágakő intarziák a fehér márványban.






És mi található a falakon belül? Mecsetek, márványudvar, lenyűgöző mennyezeti boltívek, formás kupolák, imacsarnok, a nyilvános és magánkihallgatások csarnokai, a trónterem, magánlakosztályok, a bazár, ahol az udvar hölgyei ékszereket és selymeket vásárolhattak. Néha állítólag a nagymogul és barátai is játszottak boltosdit, ahol a nemesurak feleségei voltak az eladók, a császár pedig alkudozott.





Mi pedig a szállodánkban (nagymogul módjára) ezeket a szolgáltatásokat vehettük volna igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése