2014. május 1., csütörtök

Fekete-Földközi tengeri hajóút VII/4b

 2 TENGER + 6 ORSZÁG
 Európa legmagasabb vulkánja





A Szicília keleti partján elhelyezkedő Etna (olaszosan Mongibello) 3279 méter magas vulkán. Helyzete egészen kivételes, mert a szigetet felépítő eurázsiai hegység külső oldalán a mészkő és flis-zóna (homokkő-övezet) közé ékelődik be.





Szép, szabályos alakú, lapos kúp, kerülete 145 kilométer. Délről a Simeto, északról az Alcatara völgye határolja, csupán északnyugaton fűzi 850 méter magas hátság Szicília többi hegyéhez.





A kráter kúpjának megmászása a rengeteg hamu miatt nagyon fáradságos. Lejtője 2-5 fok, mely fölfelé lassan növekszik, de a 6-8 fokot nem haladja meg.





Középen van a főkráter, melyből nagyszerű kaldera, a Valle del Bove indul ki. Ez beomlott régi kráternek a völgye, innen a legkönnyebben megközelíthető a csúcs.





A vulkán oldalán valami 200 mellékkráter van, a képen is látható egy. Ezek különböző időkben működtek, de általában csak egyszer. Felülről tekintve holdbéli tájkép, ami a látványról eszünkbe juthat.





A főkráteren át csak hamueső és gőz tör ki, mivel a törmelék olyan magasra halmozódott fel, hogy a legerősebb feszültség sem tudja a lávát a csúcsig felhajtani, és az oldalrepedéseken talál utat.





A vulkán felépítése legszebben a Valle del Bove falán. Több százszorosan váltakozik a sötét láva a laza tufa- és konglomerátumrétegekkel. Az Etna igen sok lávát szolgáltat. Lávája sűrűn folyó, többnyire a déli oldalon vannak kitörések.





A lávafolyások ellen a lakosok mesterségesen épített kőfalakkal védekeznek, tudniillik a falak könnyű ellenállást szolgáltatnak, s miközben kihűl a láva, önmagának is gátat emel. Ez az oka, hogy némely láva határa merev és egyenes vonallal húzható ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése