2015. május 6., szerda

A kutya fülgyulladása


S. Jánosné Szarvasról hívott, és azt kérdezte, hogy mitől keletkezik és miként lehet megelőzni a kutya fülgyulladását, mert nagytestű kutyáját többször is kell vinni az állatorvoshoz. Rázza, kaparja, nagyon fájlalja a füleit, miközben sokszor keservesen vonít.
Ha hozzáér a fájós füléhez bizony a jól nevelt kutya hozzá is odakap. Az állatorvos altatással végzi a fülkezelést, de a teljes gyógyulásig még otthon is kezelni kell a beteg fület, ami nem kis nehézséggel jár.
Már a kutya végleges elaltatásán is gondolkoztak, de az állat a család kedvence, jobban szeretnék – ha lehetséges – megelőzni a bajt.
Örömmel vettem Olvasónk kérését, és szívesen ismertetem a fülgyulladás leglényegesebb tudnivalóit, hisz a problémával igen gyakran találkozik a gyakorló állatorvos a mindennapos praxisban.
A kutya és olykor a macska fülgyulladása sok bajt és bosszúságot okoz az állattartóknak, de ugyanakkor nem egyszer az állatorvosnak is, mert – amellett, hogy a bántalom nagyon gyakori és okának kiderítése nem egyszerű, sajnos – ha már idültté, előrehaladottá vált a betegség, csak hosszas kezelés után várható eredmény.
A gyulladás helyeződése és a betegség tünetei szerint beszélhetünk a külső hallójárat, a középső- és a belsőfül gyulladásáról.
MI OKOZZA? – KÉRDEZI OLVASÓNK
1. Trauma vagy esetleg idegen képletek (nagyon gyakran toklász vagy vatta) a hallójáratokban.
2. Ugyancsak gyakori a paraziták okozta fülrühösség.
3. Sokszor baktériumok okozzák a hallójárat gyulladását. A Gram-szerint festődők közül leggyakrabban staphylococcusok, de egyéb baktériumtörzsek is kiválthatják a bántalmat.
4. A gombák közül mindenekelőtt a Malassesia és Candida fajok jönnek szóba.
5. Többször is találkoztam olyan esettel, amikor a táplálék-allergia váltotta ki a bajt. Az angol szakirodalomban ezt számos adat is igazolja.
6. Az ekcémás külső hallójárat-gyulladás nemcsak a külső hallójárat bőrét közvetlenül ért ártalmak hatására keletkezik, de belső okokból is létrejöhet (idült bélsárrekedés, a végbél körüli mirigyek gyulladása, ritkábban gócfertőzéseknek, pl. fogmeder-gyulladás stb. következményeként. De előidézheti például a fülzsír bomlása, a kellően nem szellőződő fülekben, különösen akkor, ha víz jut a hallójáratba stb.
7. Daganatok, növedékek a fülben, melyek akadályozzák a hallójárat szellőződését.
HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK
A kutya szűk és bonyolult hallójárata nehezen szellőzik, főként ha egyes kutyafajták (pl. puli) esetében a szellőzést a dús szőrzet is akadályozza. Hasonlóképpen hajlamosít a hosszú lógó fül is.
Tudvalévő, hogy a részben vagy teljesen elzárt hallójáratban kialakult magas páratartalom a hám fellazulásával és a nedves mikroklíma kialakulásával valamennyi kórokozó megtelepedését elősegíti (pl. komondornál, pulinál stb.).
Az elmondottakat fokozza, ha víz jut a hallójáratba.
TÜNETEK – KÓRFORMÁK
A tünetek és az elváltozások milyensége, jellege és súlyossága szerint a fülgyulladások különböző típusait lehet megkülönböztetni.
1. A pikkelyes fülgyulladás a bántalom legenyhébb és legsikeresebben gyógyítható formája. A bántalomra az hívja fel a figyelmet, hogy a kutya gyakran rázza a fejét, és fülkagyló szélének a környékét vakarja, ami a fülviszketésre utal.
Az állat az elülső lábaival a fültő környékét dörzsöli, vakarja, melynek következtében ott sérülések keletkeznek. A fülkagyló belső felülete és a külső hallójárat bőre duzzadt, kivörösödött és fájdalmas.
2. Az otitis externa ceruminosa a pasztaszerű barnás-fekete fülzsír felszaporodásával járó külső fülgyulladás. Ilyen esetben a fülrázás és vakaródzás állandósul, amikor pedig a fülkagyló tövét megnyomjuk, a fülzsír felszaporodását cuppanó hang jellemzi.
3. A pörkös fülgyulladás esetén a duzzadt, feltűnően fájdalmas bőrt helyenként pörk fedi. Olykor akár apró, gennyes hólyagocskák is találhatók. A kínzó viszketés miatt a kutya szinte állandóan vakarja a fülét.
4. A gennyes fülgyulladás során a hallójáratból bőséges gennyes vagy gennyes-véres, esetleg bűzös váladék ürül. Ilyenkor a helyi elváltozások mellett már általános tünetek (bágyadtság, étvágytalanság, láz stb.) is jelentkezhetnek.
5. Szemölcsös külső hallójárat-gyulladás során, az idült folyamat következtében a fülkagyló belső felületének és a hallójáratnak a bőre megvastagodott, rajta szemölcsszerű, egyenetlen felületű növedékek keletkeznek. Ezek felületének egyenetlenségeiben sűrű, kenőcsös, bűzös váladék halmozódik fel.
Az állat hallása romlik, a beteg kutyák rázzák a fejüket és dörzsölik, karmolják a fülük tájékát. Ha a kutya füléhez nyúlunk, az oly módon reagál, amint Olvasónk is panaszolja.
A KÖZÉPFÜLGYULLADÁS
A gyulladásos folyamat a középfülre is átterjedhet, amit a ferde fejtartás jellemez oly módon, hogy mindig a beteg fül van a földhöz közelebb. A labirintus izgalmára utal a szemrezgés, a bizonytalan mozgás. Idült esetben szemhéj- és kötőhártya-gyulladás kísérheti a betegséget.
Szövődményként kialakulhat a belső fül gennyes gyulladása, ami az agyburokra való átterjedés révén elhullást okozhat.
GYÓGYKEZELÉS
A gyógykezelés során mindenekelőtt a hallójáratot kell alaposan átvizsgálni, és az esetlegesen ott levő idegen anyagot (pl. toklász stb.) eltávolítani.
A kutya füljárata hosszú, az alsó harmadában csaknem derékszögben megtörik. A fülkagylót a vizsgálat során hátra és fölfelé kell húzni, miáltal a külső hallójárat némileg kiegyenesedik. Legjobb a vizsgálatot állatorvosra bízni.
A hallójáratot ki kell tisztítani. Ezt egy csipeszre erőteljesen rácsavart, parafinolajjal megnedvesített vattatamponnal végezhetjük. Ezután a külső hallójáratot kiöblíthetjük 3 %-os Hyperol-oldattal vagy bőséges mennyiségű 2 %-os bórvízzel. Ez úgy történik, hogy a tisztító oldatot egy tű nélküli fecskendővel a hallójárat mélyébe juttatjuk, majd a fültő nyomogatásával az üregben egyenletesen elosztjuk. A pikkelyező gyulladás esetén néha már a paraffinos áttörlés is eredményre vezet. Lehetséges, hogy fültisztító oldat készítményként kapható az állatpatikában is.
A gennyes folyamtok kezelésére többféle készítmény is forgalomban van. Alkalmazása a gyógyszerhez mellékelt utasítás szerint történhet. Ezúttal csupán példaként felsorolunk néhányat, melyek állatorvosi vényre kaphatók:
OTOMAX FÜLCSEPP AUV: Heveny és krónikus külső hallójárat gyulladás kezelésére, mely Gentamycinre érzékeny baktériumok és gombák ellen hatásos a mellékelt utasítás szerint. Az állatorvos vagy a patikus részletes tájékoztatást ad.
SUROLAN KÜLÖNLEGES SZUSZPENZIÓ kutyának és macskának is alkalmazható. Baktériumok, gombák és rühatkák ellen is hatékony, a gyulladást és a viszketést is csillapítja.
A fül kezelése: az alaposan kitisztított hallójáratba cseppentsünk naponta 2x3-5 cseppet. Otodectes cynotis okozta fülrühösség esetén 2x5 cseppet a külső hallójáratba 14 napon keresztül. Ha a fülrühösség csak az egyik fülön jelentkezik, abban az esetben is ajánlott mindkét fül gyógykezelése.
A fülgyulladás az állatnak sok szenvedést okozó, sokszor lassan gyógyuló bántalom! Súlyosabb esetben kérjük az állatorvos segítségét!

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2012. májusában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése