2015. május 15., péntek

A baromfiak hiánybetegségei (3)


  Előbbi bejegyzésünkben elmondtuk, hogy az E-vitamin hiánya milyen jelentős szerepet tölt be az állatok megfelelő ellenálló képességének kialakulásában, a szaporodásban és többféle betegség, így többek között az általános vizenyő-betegségének a fellépésében. Ugyancsak szóltunk a D-vitamin szerepéről a lábgyengeség, az angolkór megelőzésében, valamint a B-vitamin hiánya esetében fellépő súlyos idegrendszeri betegségek tüneteiről, és a megelőzés valamint a gyógykezelés lehetőségeiről. Ezúttal ismét egy, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminféleségről, a B12 vitamin (kobolamin) nagyon fontos szerepéről fogunk szót ejteni.
B12 vitamin (kobolamin)
E vitaminféleség felszívódásának a zavara – vagyis hiánya – emberben egy nagyon súlyos betegséget, a vészes vérszegénységet idézi elő. Az állatvilágban ezt a betegséget ugyan nem ismerik, de a B12 vitaminnak az állattenyésztésben is rendkívül fontos és sokoldalú szerepe van.
Ezek közül mindenekelőtt a jobb takarmány-értékesülést és a sejtek osztódásával járó valamennyi életfolyamat befolyásolását kell megemlíteni, nevezetesen a növekedést, a vörösvérsejt-képzést és a hámregenerációt.
A B12 vitamin jelentőségét bizonyítja – többek között – a mindennapos állatorvosi gyakorlatban oly sokszor előforduló eset, amikor azok a csökött malacok, melyek fejlődését semmiféle módon nem tudtuk befolyásolni, B12 vitamin-injekció adagolása után egyszeriben feltűnően kedvező fejlődést, súlygyarapodást mutatnak.
Vagy egy másik eset, amikor a tojások keltethetőségében mutatkozik zavar, a tojásokban befulladt embriók feltűnően kicsinyek, csökevényesen fejlődtek, ugyanakkor a kikelt csibék növekedése is kedvezőtlen, a tojásba injiciált B12 nemcsak a keltethetőséget javítja, hanem a posztembrionális fejlődést is fokozza.
MIBEN TALÁLHATÓ?
A B12 vitamin vízben jól oldódó, sötétpiros színű kristályos por, amely színét a kobaltnak köszönheti. Az oxidáló és redukáló anyagok iránt érzékeny, azonban hő hatására nem bomlik el, sterilizálható és az állatok a szervezetükben tárolt B12 vitamint hosszú hónapokon át képesek megőrizni.
Sajnos a növényi eredetű táplálék (gabona, burgonya, olajpogácsa stb.) nem tartalmazza, de a halliszt és húsliszt B12 vitamin tartalma (ha a takarmányban 4-5 % mennyiségben etetjük) már fedezi az állatok szükségletét.
Ezt a vitaminféleséget sem a magasabb rendű növények, sem az állatok nem képesek előállítani, csak a mikrobák, nevezetesen az előgyomrok és a vastagbelek mikroflórája tudja szintetizálni, ha elegendő mennyiségű kobalt áll a mikrobák rendelkezésére.
Ezek után érthetővé válik, hogy sok B12 vitamint tartalmaz a csatornaiszap – ahová az emberi ürülék kerül – és néhány hét alatt bizonyos baktériumok fermentáló hatására (B. subtiltis, Aerobacter aerogenes stb.) még nagymértékben fel is dúsul. Hasonlóan tartalmazza a szarvasmarha bendőtartalma, valamint a néhány napig állott és fermentálódott baromfi-bélsár.
A máj egy tonnájából mindössze 200 mg kobolamin vonható ki és változó mennyiségben termelődik a különböző antibiotikumok (penicillin, tetraciclinek) fermentlevében is.
Mindebből az is következik, hogy a coprophagia (ürülék fogyasztása) útján a vitaminszükséglet fedezhető, a csatornaiszapból vagy a szarvasmarha- és baromfitrágya feldolgozásával pedig viszonylag olcsón előállítható.
A HIÁNYBETEGSÉG TÜNETEI
A kobolaminhiány tünetei legszembetűnőbben a sertésben és a baromfin mutatkoznak. Bizonyára azért, mert ezeknek a fajoknak élénk az anyagcseréjük és nagy a növekedése energiájuk. Normális fejlődésükhöz, a takarmány kellő felhasználásához bizonyos mennyiségű állati fehérje mindenképpen szükséges, de az igényt a B12 vitamin jelenléte mérsékli.
Amint arról már szó esett, a B12 hiányára oly jellemző vészes vérszegénység kizárólag emberben fordul elő, baromfiban a hiányos ellátottság mindenekelőtt a növekedés és a tojástermelés csökkenésében mutatkozik meg.
 B12 hiányában a vitaminszegény tojásokból kikelt, ketrecben nevelt csirkék növekedése 3-5 hetes kor után megáll, az állatok csökötté válnak, tollazatuk fakó, töredezett.
 Egyidejű kolinhiány esetén gyakori a perosis. A perózis tünetcsoportban a csontfejlődés különböző kóroktanú és kórlefolyású zavarait szoktuk összefoglalni. Jellemző rá, hogy a csövescsontok valamivel rövidebbek mint rendesen, és hogy a csontok normális elmeszesedése, szilárdsága ellenére jól látható alaki deformációk lépnek fel. Súlyos esetben az állat nem tudja a lábát megterhelni stb.
1. A felnőtt állatok, tojók B12 hiányát elsőnek a kelthetőségben beálló zavar jelzi.
2. Csökken a tojástermelés.
3. A tojásokba befulladt embriók feltűnően kicsinyek, gyakori az embrionális porcsorvadás, a periózis, köszvény stb.
4. A 4-6 % arányban etetett halliszt vagy húsliszt illetve 2 % szárított halpréslé már fedezi a baromfiak szükségletét (MÉSZÁROS J.)
A B12 vitamin MINT TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐ
Kísérleteket végeztek, hogy a B12-vel történő kiegészítés után az olcsóbb és jobban hozzáférhető növényi fehérje miként tudná az állati fehérjét a téteményképesség csökkenése nélkül helyettesíteni. Úgy találták, hogy a takarmány összfehérje-tartalmát nem lehetett ugyan csökkenteni, a kobolamin hozzáadása után sem, de azon belül lehetségessé vált az állati fehérjék (húsliszt, halliszt) bizonyos mérvű helyettesítése az olcsóbb és megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló növényi fehérjével a termelés csökkenése nélkül.
Megjegyzem, hogy a hazai állatpatikákban számos kobolamint, B12 vitamint tartalmazó készítmény van forgalomban.
Ezúttal csak példaként említünk néhányat: JOLOVIT, PHYLASOL B12, PHYLASOL COMBI stb.). A készítmények mellé részletes használati utasítást mellékelnek, melyek ajánlásait pontosan be kell tartani. Ha nem kapnánk ilyet, a gyógyszer forgalmazójától kell megkérdezni a vitaminkészítmény (esetleg premix) alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat.
A készítményeken fel van tüntetve a használhatóságának időpontja is. Lejárt határidejű gyógyszert, készítményt ne alkalmazzunk! Gondoskodni kell a vitaminkészítmény vagy premix előírás szerinti gondos tárolásáról is.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2011. szeptemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése