2014. február 11., kedd

A malacok angolkórja, tetániája


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
ELŐZZÜK MEG A MALACOK ANGOLKÓRJÁT, TETÁNIÁJÁT!
Nem egyszer azzal a panasszal keresik fel a gazdák az állatorvost, hogy a választott malacok vagy a süldők kötötten járnak, sántítanak, olykor az elülső lábukon térdelnek. Elhanyagolt esetekben a malacok a fejlődésben elmaradnak, „megcsöknek”.
Olyan kérdés is adódott, hogy az elhullott koca árva malacait miért nem sikerült tehéntejjel felnevelni? Nemrégiben pedig arról panaszkodott egy tenyésztő, hogy a legszebb malaca a reggeli etetéskor, amikor a vályúhoz futott, egyszeriben elvágódott, „begörcsölt”, a teste megkékült és visongani kezdett. Mire azonban telefonálni akart az állatorvosnak, a malac „rendbe jött”, felugrott és mintha misem történt volna odament a vályúhoz és jó étvággyal fogyasztotta a takarmányt. Nem érti a jelenség okát.
Bizony valamennyi panasz a takarmány hibás, hiányos összetétele folytán keletkezett anyagforgalmi betegség, az angolkór (tetánia) jele lehet. A bántalmat még akkor kell megelőzni, amikor a panaszokban megjelölt kórformák még nem mutatkoznak, amikor a gazdasági veszteséggel és az állatorvosi beavatkozással nem kell számolni. De miként lehet a bajt megelőzni?

A MALACOK ANGOLKÓRJA

Az angolkór (rachitis) a növekedési korban az eleség hibás összetétele folytán keletkező anyagforgalmi betegség, mely a csontfejlődés zavarában, olykor idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg.
Ha hosszabb ideig fennáll, számos egyéb hátrányos következménnyel is járhat, nevezetesen az angolkóros állatok fejlődése megtörik, ellenálló-képességük csökken, és hajlamossá válnak a különféle parazitás valamint egyéb betegségekre.

MI OKOZZA?

Az angolkór kialakulásának oka a huzamosabb kalcium(Ca)- vagy foszfor(P)-ellátási zavar. Minél nagyobb a malac fejlődési erélye, annál érzékenyebb a Ca- és P-ellátás rendellenessége iránt.
Az angolkór a malacokban többnyire a kalcium-hiány miatt alakul ki. A Ca-hiány azonban nemcsak akkor lép fel, ha a mennyisége kevés a takarmányban, hanem akkor is, ha kedvezőtlen a felszívódása, értékesülése. Másként szólva tehát nemcsak a csontozatot jórészt felépítő Ca és P mennyisége fontos a takarmányban, de meghatározó szerepe van azok optimális arányának is.
Az angolkór oktanában jelentős szerepe van még a D-vitaminnak, amely a Ca és P felszívódását, valamint a csontokba való beépülését szabályozza.

TÜNETEK

Az angolkóros malacok és süldők járása kötött, nehézkes. Az állatok sokat fekszenek és csak nehezen bírhatók mozgásra. Később mind jobban sántítanak és gyakran az elülső lábaikon térdelnek. Sokszor így fogyasztják el a takarmányt is.
Nem ritka a nyalakodás sem. Ilyenkor egymást vagy az ól falát nyalják, rágják, sőt olykor tetániás görcsök is előfordulnak, amit az vált ki, hogy a vérben az ionizált kalciumszint csökken, ami görcskészséggel is járhat.
Az ilyen malacok a különféle ingerekre (pl. etetéskor a vályúra futás során) merev görcsrohamokkal „válaszolnak”. Az előbb még teljesen egészségesnek látszó malac hirtelen felvisít, elvágódik, majd minden részében mereven rángatózik. Ilyenkor a gége görcsösen záródik, a légzés is fuldokló vagy sípoló. Gyakori az elhullás, de előfordulhat, hogy a görcsös állapot magától „oldódik”.
És miért éppen a legfejlettebb malacok betegszenek meg az angolkórban? Azért, mert minél gyorsabban fejlődik a fiatal állat, tehát szervezetének minél több csontszövetet kell felépítenie, annál hamarabb lépnek fel a hiányos vagy hibás mész- és némelykor foszforellátás következményei. Ezzel magyarázható, hogy az azonos tartási és takarmányozási viszonyok között tartott állatok közül először a leggyorsabban fejlődők betegszenek meg.
Az angolkóros állat étvágya is csökken, növekedése elakad, a testrészek fejlődése aránytalan (nagy fej), a csontok ízületi végei és a bordavégek megvastagodnak.
A tartósan beteg süldők lesoványodnak és csökötté válnak. A különböző fertőzések iránt fogékonyabbak lesznek és csökken az immunizálhatóságuk. Különösen hajlamosakká válnak a különféle parazitás betegségekre (pl. orsóférgesség), de egyéb kórokozók által kiváltott bántalmakra is.
MIÉRT OKOZHAT ANGOLKÓRT, HA AZ ÁRVAMALACOT TEHÉNTEJJEL NEVELIK FEL?
Az árva malacok tehéntejjel történő felnevelése a kistenyésztőknél ma is gyakori módszer, ahol nem lehet a malacot másik kocához dajkaságba adni. Ez főként akkor vetődik fel, amikor a koca idő előtt elapaszt, netán elhullik, vagy több malacot ellik, mint amennyit képes felnevelni.
Az anyatej a fiatal állatok növekedéséhez szükséges anyagokat és sokat egymagában is a szükséges mennyiségben és arányban tartalmazza. A mesterséges felnevelés során azonban bekövetkezhet az angolkór, ha a gyorsabban fejlődő állatot (sertés, kecske, juh) a lassúbb fejlődésű szarvasmarha tejével táplálják, melynek Ca- és P-tartalma jóval csekélyebb, mint a gyorsabb fejlődésűeké.
Mindemellett az idegen állatfaj mész és foszfor tartalmát a szopós állatok rosszabbul is használják ki. itt jegyzem meg, hogy a malacok anya nélküli felneveléséhez ma már lehet kapni tejpótló malactápszert, mely a malacok teljes igényét kielégíti.

A BÁNTALMAT ELŐSEGÍTŐ EGYÉB TÉNYEZŐK

Az angolkór előidézésében az abszolút és relatív mész és ritkábban foszforhiányon kívül egyéb elősegítő tényezők is szerepelhetnek:
Az anyagcsere öröklött tulajdonságai. Erre utal, hogy egyes fajták érzékenyebbek.
A mozgás hiánya, mert ilyenkor elmarad a csontfejlődésnek és átépítésnek a mechanikus ingere.
A napfény hiánya esetén pedig elmarad a fénynek az anyagcserét élénkítő hatása és nem keletkezik a bőr szterinvegyületeiből az ultraibolya sugarak hatására D-vitamin.

GYÓGYÍTÁS – MEGELŐZÉS

Az angolkór könnyen megelőzhető a sertés takarmányának megfelelő kalcium- és foszfor-kiegészítésével és D-vitamin adagolásával.
1. Általános szabály, ha gazdasági abrakkeveréket és nem tápot etetünk, annak minden kilogrammját 15-20gramm szénsavas takarmánymésszel és 4-5 gramm konyhasóval kell kiegészíteni. A kalcium-pótlásra többek között jól bevált az ÁP-17 ásványi premix, mely 21,83% kalciumot és 17,82% foszfort tartalmaz. A premixet ½-1%-ban kell a takarmányhoz keverni. A készítmény nemcsak megfelelő mennyiségben, de az optimális arányban is tartalmazza az ásványi sókat. Egyébként a Ca és P arányának helyes beállítása sertésnél 1,25-1,5:1. Ne feledjük, hogy az ásványi sók adagolása is bajt okozhat!
2. A D-vitamin kiegészítésre számos készítmény kapható vény nélkül a gyógyszertárakban. Ilyen pl. a Jolovit stb.
3. Többször is láttam, hogy a gazdák nem mindig az állatfaj számára előírt tápot etetik a malacokkal, pl. csibetápot vagy éppen fordítva. Tudni kell, hogy a gyártó cég a tápokba nemcsak a célzott állatfajnak megfelelő mennyiségben keveri be a szükséges kiegészítő anyagokat (Ca, P, vitaminok stb.), de azok arányát is a szükségletnek megfelelően optimalizálja.
4. Az avasodó, bomló, gombákkal fertőzött vagy lejárt szavatossági idejű takarmányban a vitaminok tönkremennek, a káros anyagok pedig felszaporodnak, ami hajlamosít az angolkórra is.
5. A bélcsatorna parazitás fertőzöttsége (pl. orsóférgesség) esetén romlik az ásványi anyagok felszívódása, következésképpen gyakrabban lehet számítani az angolkór fellépésére.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2005-ben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése