2014. február 10., hétfő

Románia II/1b

Szubjektív útinapló Romániából (1959)
A nagyváradi állatorvosi ambulancián



Egy fél napot töltöttünk "szabad programban" Nagyváradon, s ezt az időt mindenképpen arra akartam felhasználni, hogy legalább röviden érdeklődjem az itteni állatorvosok körülményeiről. Sikerült is a rendelőintézetben megtalálnom dr. Maftei Mircea kollégámat, az ambulancia vezetőjét, aki jól beszélt magyarul, s tőle nyertem rövid tájékoztatást.
Romániában az Állatorvosi Fakultás elvégzéséhez 6 esztendő kell, ha figyelembe vesszük, hogy a középiskola elvégzéséig csak 11 év telik el a mi 12 esztendőnkhöz viszonyítva, akkor végeredményben ők sem tanulnak hosszabban. A fakultás doktori címet nem ad, ezt kizárólag csak az orvosok nyerik el automatikusan, a többi egyetemeknek doktorráavatási joguk nincs.
Az első 3 évben a fizetés kisebb körben 1200-1440 lej, a 3 év után pedig teljesen a tanácsokon múlik, hogy kit melyik fizetési fokozatba neveznek ki. Az ambulanciavezető állatorvos fizetése 1350-1600 lej. A kollégám - noha már 20 éves praxisa van - csak 1350 lejt kap, mert ő ide lett besorolva. Arra nincs is rendelet, hogy mikor lép előre. Majd ha a tanács magasabb fizetési kategóriába sorolja.
Az állami gazdaságok állatorvosai magasabb fizetést élveznek. Ők 1400-1500 lejt kapnak, a termelőszövetkezetek állatorvosai pedig főként idős nyugdíjasok, akik a nyugdíjuk mellett a tsz-től munkaegységet kapnak.
Egy körállatorvosnak 4-6 községe van, a vizsgálati díjakat blokkolja (nagy állat 10, kisállat 5 lej), fuvarköltséget nem számíthat fel, mert az állam rendelkezésre bocsát minden állatorvosnak egy lófogatot kocsissal. Ha például a saját motorját használná, akkor sem számíthatna fel fuvardíjat. Minden állatorvosi rendelőhelyiség mellett kis laboratórium is van berendezve.
Az alacsony fizetések miatt a mesterséges termékenyítésnél az igazgatói és még 5 állatorvosi állás betöltetlen. Itt az alacsony fizetés a nagy strapához képest észrevételezhető, mert a mesterséges termékenyítés óriási körzetben dolgozna - de nem autóval! Az oltások is teljesen ingyenesek az állatorvos számára.
Érdekes, anélkül, hogy kérdeztem volna, zúgolódott a kollégám, hogy az emberorvosokkal szemben milyen hátrányos helyzetben vannak ott is az állatorvosok. Egy emberorvos fizetése 2000 lejig mehet fel, ugyanakkor a kórházakban van egy alap, amit szintén kioszthatnak az orvosok között.
Motorkerékpárja már több állatorvosnak van - persze magánhasználatra, de autó csak rendkívül kevés. Dicsekedve mutatta meg a DKV motorját a kolléga.
Az autó ára, például a Skodáé 40 ezer lej. A kirakatokban mindenféle autó és motorkerékpár van, azonban kicsi az emberek jövedelme, és nem tudnak akkor pénzösszeghez hozzájutni, hogy megvásárolják. Állami engedéllyel adómentesen is lehet gépkocsit venni, így sokkal olcsóbb is, ám az állami engedély megszerzése rendkívül körülményes és nagy összeköttetés kell hozzá. Mint a kolléga mondja, annak sem érdemes autót venni, akinek esetleg megvan rá valahonnan a pénz, mert az ilyen egyént nagyon figyelik.
A fizetések Romániában egyébként is alacsonyak. Egy cukrászdai kiszolgálónő 500 lejt kap havonta. Beszéltem munkásokkal, akik szintén havi 500 lejt keresnek. 
A hivatalos átszámítás szerint egy lej másfél forintot ér, de úgy látom, nálunk jobban lehet vásárolni. Kétségtelen, hogy nagyon olcsó a bors, a babkávé és a szeszesital, valamint a gyapjúáru. A cipők és ruhák sem drágák, csakhogy inkább silány ruhanemű van a kirakatokban. Nincsen nagy választék. Például mosógépet is csak egyfélét láttam, egy igazán egyszerű kivitelűt, az ára 1100 lej volt. Szovjet fridzsider is volt kitéve 7000 lejért. Nos, a nemrég lezajlott nagy árleszállítás után is jó drágák a luxuscikkek.
A vaj ugyan olcsóbb valamivel, de a kenyér sokkal drágább és messze feketébb. Ők is tudják, hogy a mienknél alacsonyabb az életszínvonaluk, azonban igyekeznek ők is iparosítani az országukat, és lassan emelni a nívót.
Kellemesen érintett, lepett meg, hogy a régi román királyi sovinizmusnak már az emléke sem él Romániában. A magyarok egyenlő jogokat élveznek, magyar nyelvű iskoláik vannak. 
Kár, hogy e gyönyörű, vadregényes, természeti kincsekben oly gazdag ország bizony nem sokat ad az idegenforgalmi nevezetességek rendbehozatalára, propagálására.
Mint érdekességet jegyzem meg, hogy a kőolajtermelő Romániában nem is olyan olcsó a benzin! Szabadon 3,50 lej, jegyre pedig 1,50 egy liter. Szuperbenzint csak a külföldiek kapnak.
Majdnem megfeledkeztem elmondani, hogy Romána a filatelisták számára Eldorádó! Sokféle szép bélyegben gyönyörködhettünk, a gyűjtők pedig örömmel hagyták ott zsebpénzük egy részét a kollekciójuk bővítésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése