2014. december 6., szombat

A malacok coli-hasmenése


EGY SÚLYOS VESZTESÉGEKET OKOZÓ BETEGSÉG A MALACOK COLI-HASMENÉSE
M. János nagyatádi Olvasónk írja: „Tisztelt Doktor úr! A D-i tenyészetből két vemhes tenyészkocasüldőt vásároltam. Úgy gondoltam, hogy az egyik utódai a család szükségletét elégítik ki, a másik malacai pedig piacra kerülnek. A malacnak jó ára van errefelé. Nyugdíjasként elfoglalkozom velük.
Amikor elvittem a kocákat, a brigádvezető elmondta a tennivalókat, azok takarmányozását, valamint az ellés körüli teendőket illetően. Azt ajánlotta, hogy a malacok hasmenésének megelőzésére már a születést követően adjak hasmenés elleni gyógyszert. Minden így is történt.
Az egyik koca a napokban megellett. Nagyon örültem, mert 10 szép malac született. Születés után 2 napos korban Baytril nevű gyógyszert adtam mindegyiknek. Öt napig semmi baj nem volt. Az ötödik napon azonban nagy meglepetésemre és bosszúságomra 4 szép malacot elhullottan találtam, de mivel a többin semmit sem láttam, a betegségek megelőzésére pedig adtam gyógyszert, azt hittem, hogy a koca megnyomta őket.
Ekkor a kutricához eszkábáltam egy kis kifutót, hogy a malacok elfuthassanak. Másnap azonban újból lett egy hulla, melynek a bőre lilás volt, de 3 malacon már mutatkozott a hasmenés, és csak kényszeredetten szoptak.
Az állatorvos coli-hasmenést állapított meg, és előírta, hogy az összes malacnak adjak 3 napig „kakasport” (NeoTe Sol). Fel is írta receptre. Igaza lett, mert több elhullás nem következett, és a malacok is rendbe jöttek.
Amellett, hogy a másik kocánál szeretném megelőzni a hasonló veszteséget, több kérdés is felvetődött bennem. Én adtam a megelőzésre gyógyszert, mégis miért lépett fel a baj? Hogy lehet az, hogy minden előzmény nélkül egyszeriben elhullott négy, majd újból egy malac? Mit tehetek, hogy a másik kocánál megelőzzem ezt a veszteséget? És azt is kérem, hogy legyen szíves megadni a telefonszámát, mert szeretnék közvetlenül is tanácsot kérni.”
Tisztelt Olvasónk! Elöljáróban annyit, hogy a Baytril egy nagyon jó gyógyszer a coli-hasmenés ellen, de ha olvassa az utasítást, azt tartalmazza, hogy „Profilaktikus (=megelőző) célból és kinolonra rezisztens törzsek esetén nem alkalmazható”. Mindenesetre, ha esetében a „kakaspor” bevált, talán a másik koca leellésekor is azt kellene alkalmazni.
Ami pedig a hirtelen elhullást illeti, ezek a csírák toxint (mérgező anyagot) tartalmaznak, és „agresszív” törzsek támadása vagy nagy számú kórokozó esetén – főképpen ha nem elég jó a malacok ellenálló képessége – akár gyors elhullást, „toxikózist” is előidézhetnek. Miután pedig a malacok coli-hasmenése igen gyakori, és súlyos veszteségeket okozó betegség, bizonyára közérdeklődésre tarthat számot, ha a legfontosabb tudnivalókat Lapunk hasábjain ismertetjük.
A MALACOK COLI-HASMENÉSE
Előre kell bocsátani, hogy a malacok hasmenését számos tényező elősegítheti (baktériumok, vírusok, treponemák, gombák stb.), de a leggyakoribb oka a coli-baktériumok okozta bántalom. A világon mindenütt előfordul, elsősorban újonnan beállított előhasi kocák malacaiban.
MI OKOZZA?
A betegséget az Escherichia coli nevű nagyon elterjedt baktérium okozza, de a bántalom fellobbanását tulajdonképpen azok a coli-törzsek váltják ki, amelyek képesek a bélflórában uralkodóvá válni, a vékonybél felső szakaszában is tömegesen elszaporodni, enterotoxint termelni, és toxémiás folyamatokat előidézni. Ezek az ún. enteroptogén coli-törzsek.
A FERTŐZŐDÉS
A malacok minden esetben szájon át veszik fel a környezetükből a kórokozó csírákat. Az újszülött malac már közvetlenül a megszületése után is – a szopási ösztöntől indíttatva – előszeretettel nyalogatja a padozatot, a koca testfelületét és mindent, ami a környezetében van, pedig mindezek még a megfelelő higiéniás viszonyok esetében is óhatatlanul fertőzöttek a kórokozókkal.
De honnan kerülnek ezek a coli-csírák a malacok környezetébe, sőt a koca tőgyére is? Az anyakocák bélsarukkal és váladékaikkal kisebb-nagyobb mennyiségben rendszeresen ürítik a kórokozókat. Számos koca hüvelyéből látunk gennyes váladékot ürülni. Nos, ez a hüvelyváladék E. coli baktériumok tömegét tartalmazhatja.
De felvetődhet a kérdés, hogy miért nem betegszik meg minden újszülött? A bántalom fellépését, súlyosságát és lefolyását számos tényező befolyásolja, és mindenekelőtt a kórokozó virulenciája és a szervezet ellenálló képessége közötti „egyensúlyi helyzet”.
A BETEGSÉG TÜNETEI
A bántalom sokszor a születést követő 1-2 nap múlva kezdődik. A beteg malacok bágyadtak, étvágytalanok, bőrük szürkésfehér, szőrzetük fénytelen, hasmenésesek, a bélsár sárgás színű, hígan folyó. A részleges védettséggel rendelkező almokban a betegség esetenként a 4-6-ik napon kezdődik, és ezekben általában enyhébben zajlik le. A coli-hasmenés miatti összes elhullás 80 százaléka az első hétre esik. Amint Olvasónk leírásából is látjuk, nagyon súlyos esetekben akár igen gyors elhullás is bekövetkezhet.
GYÓGYKEZELÉS
Alapvető szabály, hogy a hasmenés fellépésekor vagy a betegség megjelenésének észlelésekor azonnal gyógykezelni kell a malacokat a coli-csírákra hatékony gyógyszerekkel, antibiotikum vagy egyéb kemoterapeutikum szájon át történő adagolásával. Az egész almot gyógyszerezni kell 3-4 napon át. A coli-hasmenés ellen számos készítmény van forgalomban, amit az állatorvos utasítása szerint kell alkalmazni (Ferkel-spectam paszta, Gentodiar gel, Baytril oldat, NeoTe Sol pulvis stb.).
Megjegyzem, hogy a betegség megelőzésére COLISUIN-CL, COLISUIN TP néven vakcinák is vannak forgalomban, melyekkel a kocákat lehet beoltani a születendő malacok védelmére. Ennek alkalmazása állatorvosi feladat.
NÉHÁNY TANÁCS A BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉRE
1. A malacokat minél előbb meg kell szoptatni, hogy a betegségek ellen védelmet nyújtó ellenanyagokat tartalmazó föcstejhez mielőbb hozzájussanak. A születés utáni első 12 órában mintegy 150, az első 24 órában pedig kb. 250 g föcstejet kell a malacnak szopnia ahhoz, hogy a későbbi életét alapvetően meghatározó specifikus ellenanyagokhoz jusson. Ne feledjük, hogy az ellenanyagok mennyisége 3-5 óránként megfeleződik. Az immunanyag felvétele tehát éppen az első 12 órában a legjelentősebb.
2. Igen fontos a malacok számára a malacfészekben az optimális, 26-32 °C hőmérséklet biztosítása (pl. infralámpa stb.).
3. Elengedhetetlenül fontos a megfelelő almozás, takarítás, tisztogatás, a leggondosabb higiéniai körülmények megteremtése.
4. A malacok kívánatos születési súlya 1,3-1,5 kg. Gondolkozni kell, hogy érdemes-e meghagyni azokat a malacokat, melyek jóval a kívánatos súly alatt születnek, mert ezek elsőként betegszenek meg a coli-hasmenésben, majd tömegesen ürítve a kórokozót a társaikat is megfertőzik.
5. Egyes kocák malacai hajlamosak a bántalomra! Fontolóra kell venni ezeknek a kocáknak a kiselejtezését, vagy a malacok megelőző gyógyszeres kezelését.
6. A kocákat még az ellés előtt kezelni kell a paraziták ellen. Erre nagyon jó hatású az Ivomec, mely a rühatkáktól is megszabadítja őket.
7. A megfelelő tejtermeléshez feltétlenül szükséges a koca vízigényének kielégítése, mely legalább 10 liter naponként.
8. Nagyon fontos az ellés higiénikus, szakszerű levezetése.
9. Az újszülött csak megfelelő fejlettség és jó ellenálló képesség esetén tud a környezet általi fertőzéseket kivédeni, ugyanakkor a magzat fejlődésében döntő szerepe van a koca igényeit kielégítő takarmányozásnak, főként a vemhesség utolsó harmadában! (Fehérjék, ásványi sók, vitaminok stb.)
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2008 októberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése