2014. december 2., kedd

Templomok meg én (2)

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben templomoknál, templomokban a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
 .
Hajóra kell ülnünk, hogy meglátogathassuk Egyiptom egyik ókori műremekét, a Philae-i templomot, amelyet a nagy gát megépítése előtt a Nílus áradása elöntött. A visszahúzódó Nílusból sziget emelkedett ki, melynek közepén állt a csodálatos templom. A nagy gát megépítésével a duzzadó víz már félig elöntötte, elnyelte, amikor az UNESCO segítségével megmentették oly módon, hogy a templomot darabokra fűrészelték, majd új helyén pontosan az eredeti formájában ismét összeállították 700 méterrel távolabb, Agilkia szigetén. Ízisz ünnep alkalmából 100 ezer ember is összegyűlt itt a templomban.
.
.
.
 .
A Szent Márk téren, Velence nagytemplománál, a Szent Márk katedrálisnál vagyunk. A bazilika volt Velence életének szíve és központja. De talán még most is az. Itt köszöntötte az ünneplő nép a frissen megválasztott dózsét, itt áldotta meg a Serenissima a csatába induló hajósait és hadvezéreit. A bazilika tehát nemcsak a városi egyház szimbóluma volt, de a politikai hatalomé is, hiszen a dózsék kápolnájaként született. sorba kellett állni, hogy bejussunk.
.
.
.
.
Omán lakosságának 86 százaléka muzulmán, 13 hindu és 1 úgynevezett egyéb. Az államvallás az iszlám. Az Al Ainban található mecset kapuja itt is gyönyörűen megmunkált. Nem akármi elé álltam tehát fényképezkedni.
.
.
.
.
.
Az Izsák székesegyház 1858-ban épült Oroszország legnagyobb temploma. 1931 óta múzeum. A kupolája színarany. Belseje páratlan pompázatú. 400 kg aranyat, 1000 tonna bronzot, 16 tonna malachitot használtak fel az építéséhez. A falakat 150 mozaik díszíti.
.
.
.
.
Alcobaca fő jellegzetessége az Apátság épületegyüttese. A cisztercita rendi Santa Maria kolostort a szerzetesek 1178-ban vették birtokukba, de az építkezések még csaknem 50 esztendeig eltartottak. Ez volt az ország egyik leggazdagabb rendháza. A ciszterciták kezdték meg ennek a termékeny vidéknek a rendszeres művelését is. Később dúsgazdagok lettek, abbahagyták a munkát, és olyan fényűző életet éltek, hogy elűzték őket az egész országból. Maga az épület sem tűnik éppen a puritanizmus fellegvárának! Hatalmas kék azulejos konyhája egy királyi udvartartás számára is megfelelt volna. Ma is előttem van a konyhában látott hatalmas medence nagyságú tartály, melybe a víz a mai napig a közeli folyóból idevezetett csövön folyik, majd alul megfelelő lefolyónyílása van, és így állandóan cserélődik! És mégis szinten marad. Ebben úszkáltak a barátok asztalára szánt halak. Annak idején ez egy nagyon korszerű megoldás volt.
.
.
.
.
Nagyon elhanyagoltnak találtuk a Szent János Kórházat Granadában, mely előbb kolostor volt. Szomorúan láttuk, hogy miként mennek tönkre azok a régi, szép és érdekes festmények, melyek a kerengő falát már évszázadok óta díszítették.
.
.
.
.
A legfőbb pap, a pátriárka templomában vagyunk. A trónusa mellé settenkedtem.
.
.
.
.
Egy csodálatosan szép, az őserdőben épült Kuong Minh pagodába jutunk fel a lépcsőn. Itt készítették a vietnami holdújév, a TET ünnepére a díszítéseket. Nem győzzük csodálni a nagyszerű építményt. Oroszlán őrzi a bejáratot. Engem nem harapott meg, bizonyára még másokat sem, de a vietnami hitvilág része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése