2015. július 10., péntek

A BAROMFI KONYHASÓMÉRGEZÉSE ÉS A TOJÓSZERVEK BETEGSÉGEI 2.

A TYÚKOK TOJÁSEVÉSE

A kiváltó ok többnyire az állatok hiányos mészellátása. E rossz szokás kialakulását előidézheti a termelők azon gyakorlata is, hogy a tojáshéjat nagy darabokban szórják a baromfiak elé, de szerepe lehet az unalomnak is. A jelenség fellépésekor sürgősen rendezni kell az állatok kalciumellátását. Problémát okozhat a tojófészkek hiánya is! Ajánlatos a tojófészekbe szénát vagy puhára dörzsölt szalmát tenni, mert ezt kedvelik a tojótyúkok.

TOJÁSVISSZATARTÁS

Gyakori panasz! Akkor fordul elő, ha a tojástartó izomzata elernyedt, ha nagy vagy alaktalan a tojás, ha betegség bágyasztja a tyúkot, ha keresztben helyezkedik a tojás stb. A beteg tyúk pingvinszerű tartásban ül, sűrűn erőlködik.
Ilyenkor eredményre vezet (4 napon belül!) az izomzatba adott ½-1 ml Oxytocin injekció.
Hogyan távolíthatjuk el kézzel a tyúkból a tojást? Beolajozott mutatóujjunkat óvatosan bevezetjük a kloáka középső részébe addig, míg a tojást elérjük. Ujjunkat a tojás mögé juttatjuk és segítségével hátrafelé nyomjuk. A műveletet elősegíthetjük azzal is, ha a hasfalon át a tojást bal kezünkkel hátrafelé nyomjuk. Ezután a tyúkot néhány napig lágy eleséggel tápláljuk.
Másik módszer, hogy a tyúkot a hátára fektetjük, és a beolajozott ujjunkkal segítjük a tojástartó elfordult nyílását visszafordítani.

A TOJÁSTARTÓ ELŐESÉSE

Mióta szelekcióval a tojás nagyságát fokozták, mind gyakrabban fordul elő, hogy a jércék tojásvezetője előesik. Gyakrabban fordul elő még a tojásrakás megindulásakor az idősebb és laza szervezetű tyúkokon is.
A kezdetben halvány rózsaszínű tojástartó szederjessé válik, s gyakran kannibalizmusra kínál alkalmat, ha a beteg állatokat azonnal nem különítik el.
Orvoslására az előesett tojástartót előbb testmeleg vízzel tisztára öblítjük és langyos 5 %-os timsós oldatban fürösztjük, majd tiszta kézzel óvatosan visszahelyezzük. A petevezetőbe hideg vizet ömlesztünk és a tyúkot csendes helyen elkülönítjük. Néhány napig csak lágy eleséget kapjon! Ismétlődés esetén a legjobb levágni.

A TOJÁSTARTÓ GYULLADÁSA

Szabad szemmel láthatatlan mételyek okozzák. A nálunk gyakran előforduló fajnak a szitakötő a köztigazdája. A kórokozót a szitakötő lárváival tavasszal szedegetik fel a tyúkok. A tojásrakás kezdetével vándorolnak fel a mételyek a petevezetőben és gyulladást okoznak. A tyúkok többek között lágy héjú tojást tojnak. Nem gyógyítható.
(Megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2015. áprilisában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése