2015. július 1., szerda

A HÁZINYÚL PARAZITÁS BETEGSÉGEI 2. (Galand-, fonál-, gyomor- és vékonybél-férgesség)


GALANDFÉRGESSÉG
A házinyulakban viszonylag ritkán előforduló galandférgek (5% körüli fertőzöttség) a vékonybélben élősködnek. A scolexből és ízekből álló férgek az Anoplecaphalidae családba tartoznak. Hosszúságuk 80 cm, a szélességük pedig 5-10 mm.
Az ivarérett férgekről leváló hátulsó ízekben levő, a bélsárral a külvilágra jutott peték közül azok fejlődnek tovább, amelyek a köztigazdaként szolgáló páncélos atkákba (Orbitidae) kerülnek.
A talajlakó páncélos atkákról tudni kell, hogy egy mm körüli nagyságúak, és a talaj felszínén és felső rétegében tartózkodnak, főleg a nyirkos helyeken. Több parazita esetén is a köztigazda szerepét tölti be. tehát ezekben fejlődnek ki a fertőző cysticercoid típusú lárvák, melyek akár 20 hónapig is életben maradhatnak.
Az ilyen atkákkal szennyezett takarmány (fű, széna stb.) elfogyasztása után fertőződnek a nyulak, amelyek bélcsatornájában 40-50 nap alatt fejlődnek ki az ivarérett férgek.
TÜNETEK: Súlyos fertőzöttség étvágytalanságot, hurutos bélgyulladást, alkalmasint bélsárrekedést, szőrhullást okozhat.
A BETEGSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA boncolással történhet, mely során megtalálhatjuk a galandférgeket, vagy bélsárvizsgálattal az egyesével vagy többesével ürülő ízek kimutatásával.
GYÓGYKEZELÉSre az egyéb állatfajok esetén alkalmazott féreghajtók alkalmazhatók.


Taenia pisiformis galandféreg scolexe

A HÁZINYÚL FONÁLFÉRGESSÉGE
Előfordul, hogy a tenyésztő azzal a panasszal keresi fel az állatorvost, hogy a nyulak gyakran dörzsölik a végbélnyílás környékét, végbélnyílásukat a ketrec falához, a padlóhoz dörzsölik, így gyakran ülőhelyzetet vesznek fel és ebben a helyzetben ide-oda csúszkálnak. Ennek eredményeként sérülések keletkeznek a végbél tájékán. Hasmenés is jelentkezhet.
Olykor a végbélnyílás környékén szürkésfehér vagy szennyesszürke felrakódásokat lehet látni, melyekben tömegesen találhatók a lerakott és a bőrre ragasztott petecsomók. A kiürített bélsárban gyakran megtalálhatók a fehér színű nőstényférgek.
Valójában a nyulak vastagbélférgességéről van szó, melyet a hegyesfarkú giliszta, a Passalurus amiguus okoz. A férgek hosszúsága 5-12 mm és alig fél mm vastagságúak. Petéiket a nyálkahártya és a bélsárgolyó felületére rakják le, esetenként petecsomókat ragasztanak a végbélnyílás környékére, melyekben a lárvák már a bélben való tartózkodás során kialakulhatnak.
A bélsárral a külvilágra került peték 2-5 napon belül fertőzőképessé válnak. A fertőzés a lárvatartalmú petékkel szennyezett takarmány és ivóvíz felvétele útján történik. A lárvák a vakbél nyálkahártyájában folytatják a fejlődésüket, melyekből 8 hét után alakulnak ki az ivarérett férgek.
Súlyos fertőzés esetén a növ. nyulak visszamaradnak a fejlődésben, a vastagbélhurut miatt hasmenés, felfúvódás lép fel a végbélnyílás környékének az állandó vakarása mellett.
A betegség megállapítása a férgek felismerésével vagy a bélsár mikroszkópos vizsgálatával történhet. A bélsárnyerés legegyszerűbb módja, ha a hasfalon át a medence tájékán nyomást gyakorlunk a végbélre, és ezzel az állatot bélsárürítésre kényszerítjük, és ily módon annak felületén megtalálhatjuk a férgeket.
A férgek elhajtására számos készítmény van forgalomban (Mebendazol, Panacur, Vermitan, Ivomec inj. 0.05 mg/kg bőr alá stb.).
VÉDEKEZÉS: 1. A behurcolás megakadályozása. 2. Szigorú higiénia, forróvizes fertőtlenítés. 3. A trágya gondos összegyűjtése, elszállítása.
GYOMOR- ÉS VÉKONYBÉLFÉRGESSÉG
Csak súlyos fertőzés esetén okoznak súlyosabb tüneteket, mely gubbasztásban, a fejlődés visszamaradásában, vérfogyottságban, hasmenésben, senyvességben, olykor elhullásban nyilvánul meg.
A gyomor nyálkahártyájában élősködik a másfél-két cm hosszúságú, vörösbarna Graphigium strigosum, a vékonybelekben pedig a szürkésfehér 6-8 mm-es, apró trichostrongylusok. A lárvák a takarmány közvetítésével jutnak a gyomor-bélcsatornába.
Az orvoslás és a védekezés az előbbiek során leírtak szerint történik.
 (Megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2009. decemberében.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése