2015. június 21., vasárnap

A baromfiak parazitás bántalmai 5. (Rühösség)


A RÜHÖSSÉG
A baromfi rühösségének két alakja ismert aszerint, hogy az elváltozások milyen testrészen fordulnak elő. Az egyik a tollas bőr rühössége, a másik pedig a lábrühösség. Mindegyiket más rühatkafaj okozza.
A TOLLAS BŐR RÜHÖSSÉGE
A házityúk tollakkal fedett bőrében, főleg a tolltüszőkben él a Cnemidocoptes gallinae, a C. laevis a galamb tollainak a tövében fordul elő, a C. prolificus pedig a liba bőrében él. Az atkák különösen a fejen, a csőr alján, a szemek körül, a nyakon gombostűfejnyi gócokban tartózkodnak.
Tyúkféléken a fejen, nyakon vagy a kloáka környékén kezdődik a bántalom, és innen terjed tovább. A bőr kipirult, egyenetlen felületű, pikkelyekkel fedett, a tolltüszők megnagyobbodnak, a tollazat többé-kevésbé kihull, vagy a tollak a bőrhöz közel kitöredeznek. A viszkető baromfi a tollát csipkedi. Ritka bántalom. Fellépése esetén az állatok kiselejtezése a legcélravezetőbb.
LÁBRÜHÖSSÉG
Többnyire a gazdák azzal a panasszal keresik fel az állatorvost, hogy főként a tyúkok de némelykor a fiatalabb állatok lába is megvastagszik, olyan mintha mész tapadt volna rá. Egyik-másik sántít is.
A KÓROKOZÓ
A lábak megvastagodását és meszesedésnek tűnő elváltozását főként idősebb állatok lábrühösségét egy apró, alig néhány tized mm nagyságú rühatka, a Cnemidocoptes mutans okozza. Főként tyúkfélék, ritkábban papagájok és éneklő madarak lábán élősködik. Az atkák a lábakat fedő bőrpikkelyek alá furakodnak, és a bőrben gyulladást indítanak meg. Kezdetben a pikkelyek széle alatt korpázás indul meg, majd a pikkelyek alatt termelődő gyulladásos savó felemeli azokat. A szennyes szürke száraz pörk mind vastagabb rétegben termelődik, végül is a láb olyan, mintha mész tapadt volna rá (meszes láb, 3. KÉP).



A felrakódások a lábak elülső felületén a legvastagabbak. A gyulladás viszketéssel jár, ezért az állatok ide-odatipegnek, lábukat gyakran csipkedik.
A bántalom előrehaladásával az ízületek mozgása akadályozott, és ekkor az állatok már sántítanak is. A fertőzés lassan terjed állatról állatra. Az atkák a pörkökből mutathatók ki.
A lábak gyógyítására ősidők óta aránylag jó eredménnyel használták a petróleumos fürdetést, a kényesebb madarak lábát perubalzsammal gyógykezelték. Ma már ezek elavult módszerek, mert a bántalom kezelésére számos készítmény áll rendelkezésre (pl. NeoStomosan, Sebacil EC-50 % stb.) a kezelő állatorvos ajánlása vagy a mellékelt utasítás szerint.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. októberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése