2015. június 22., hétfő

A baromfiak parazitás bántalmai 5. (Madártetűatka)


A MADÁRTETŰATKA
A madártetűatkák (DERMANISSUS GALLINAE) a tyúkféléken, továbbá galambokon, éneklő madarakon élősködnek. Testük tojásdad alakú, mely hátrafelé kissé kiszélesedik. A hím 0,5-0,7 mm nagyságú, a nőstény valamivel nagyobb. Színe sárgás szürkétől vérvörösig változik (4. KÉP). 



Az atkák búvóhelyeiken (ólak, ketrecek, ülőrudak stb. repedéseiben) élnek és szaporodnak, s csak éjjel támadják meg vérszívás céljából. Ha nagyon elszaporodnak, akkor nappal is megtalálhatók az állatok testén. A koplalást hónapokig bírják.
Az atkák vért szívnak, viszketést okoznak, nyugtalanítják az állatokat. A madarak soványodnak, vérfogyottak, senyvesek. A tojáshozam csökken, a fiatalok a fejlődésben elmaradnak. Ha az atkák a hallójáratba is befészkelődnek, akkor a madarak gyakran rázzák a fejüket és ferdén tartják. Az atkák a baromfiólban tartózkodó embert vagy emlősállatot is megtámadják.
Az atkákkal ellepett állatok tollazata borzolt, gyakran vakaróznak, olykor tollhullás és a bőr csipegetése is előfordul. Megállapítható az atkák jelenléte a tollazatban oly módon is, hogy amikor a madarat kézbe fogjuk, az atkák egyhamar átmásznak a kézre, majd viszkető göbös kiütést okoznak. A madártetűatkákat legkönnyebben az ülőrudak vagy az ólak repedéseiben lehet megtalálni. Énekes madarak kalitkáiból úgy lehet eltávolítani, hogy azt este sötétedéskor nyirkos vászonkendővel szorosan takarjuk be, majd – amikor néhány óra múlva a kendőt levesszük – megtalálhatjuk rajta a közben vért szívott s a nedves kendő ráncaiba bújt parányi piros élősködőket.
Védekezésül a már előbb ajánlott készítményeket alkalmazhatjuk. 
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. októberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése