2015. június 26., péntek

Védjük meg a kiskutyákat a fertőző betegségektől 2. (Koronavírusos bélgyulladás)


A KUTYÁK CORONAVÍRUSOS (olv. koronavírus) BÉLGYULLADÁSA
A kutyák coronavírus okozta bántalma egészen 1974-ig ismeretlen volt, azóta azonban világszerte elterjedt és számos veszteséget okozott főként a fiatal kölyökkutyák között. Első ízben a Németországban állomásozó amerikai hadsereg egyik őrzőkutyájából mutatták ki a kórokozót (CCV). Egy régebbi felmérés szerint az agresszív vírussal történt fertőzöttséget a családban tartott ebeknél 20 százalékra, a kennelben tartott kutyáknál pedig 60-80 százalékra becsülik.
Igaz, hogy a kutya coronavírusa főleg fiatal kutyákban okoz hasmenést, de ritkán felnőtt kutyák is megbetegedhetnek.
A KÓROKOZÓ
A coronavírusok (CCV) nagyjából gömb alakú, 120-160 μm átmérőjű, burkos vírusok. A burkok felületén bunkószerű nyúlványokat viselnek, amelyek az elektronmikroszkópos képen a nap korongjára emlékeztető formát mutat. Innen az elnevezésük „korona”-vírus (KÉP). 



A coronavírus ellenálló-képessége csekély, a szokásos fertőtlenítőszerek hatására perceken belül inaktiválódik. Ugyanakkor hőérzékeny is, mert 50 °C hőmérsékleten perceken belül elpusztul.
A FERTŐZŐDÉS
A fertőződés mindig a bélsárral történik. A fertőzés forrásául szolgálhat a bélsárral szennyezett ivóvíz, táplálék, az ún. ragályfogó tárgyak, mint pl. ketrecek, szállítóeszközök stb. Miután a szájon át felvett vírus az emésztőcsatornába jutott, megtámadja a vékonybélbolyhok érett hámsejtjeit, majd a következő 1-2 napon belül a vékonybél alsó szakaszaiba is átterjed.
A betegség során a fertőződés csupán a vékonybélre korlátozódik, virémia (vírusok megjelenése a keringő vérben) nem fordul elő. Miután a bélben az érett epithel sejteket elpusztítja, ennek következtében vérzések keletkeznek, az emésztés és felszívódás elégtelensége miatt pedig hasmenés alakul ki.
Megjegyzem, hogy a kutya-kutya fertőzési lánc kizárólag környezeti fertőtlenítéssel nem szakítható meg. Ahhoz mindenképpen szükséges, hogy a fogékony kutyák ne találkozhassanak a vírusürítő ebek bélsarával.
TÜNETEK
Mivel a tünetek nem jellegzetesek, sok esetben nehezen különíthetők el a parvovírus okozta enteritesektől (= bélgyulladás) vagy egyéb bélgyulladástól.
A szájon történő fertőződést követően 18-72 óra múlva jelentkeznek a betegség első tünetei. A bántalom étvágytalansággal, bágyadtsággal, pépes állagú bélsárral kezdődik, hamarosan vízszerű hasmenés következik, és a betegek gyakran hánynak. Kölyökkutyákban a hasmenés rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethet. Gyakran a hasmenés véressé válik.
Fiatal kölyökkutyák akár hirtelen elpusztulhatnak, másoknál a tüneti kezelés ellenére akár 3-4 hétig is elhúzódhat a bántalom, de a betegek egy része 7-10 nap alatt akár magától is meggyógyulhat.
Mivel a parvovírus hasonló tünetekben mutatkozik, az elkülönítő diagnózis megkönnyítésére felidézzük a leglényegesebbet. A parvovírus 8 hetes kor előtti tüneteik: öklendezés, légszomj, nehezített légzés, a nyálkahártya szederjes elszíneződése, szapora szívműködés.
8 hetes kor felett: láz, hányás, hasmenés (sokszor véres), súlyvesztés.
Coronavírus esetén láztalan állapot mellett hányás, hasmenés, mely olykor véres is lehet, kiszáradás.
A coronavírussal szembeni védelemben kiemelkedő szerepet játszik a parvovírus elleni védelem hatékony kialakulása, mivel a két vírus társfertőzése esetén a kölyökkutyák túlélési esélye drámaian csökken.
A BETEGSÉG LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
1. Az állat életkora. A fiatal állatok sokkal súlyosabban betegszenek meg, és az elhullási arány is lényegesen magasabb.
2. Az emésztőcsatorna parazitákkal történt fertőzöttsége (orsóférgek)-.
3. A környezeti tényezők (elhelyezés, higiénia stb.).
4. Amint az előbb említettük, a parvovírussal történt társfertőzés.
ORVOSLÁS
1. A kutyák melegben tartása.
2. A hányás, hasmenés csillapítása.
3. Folyadékpótlás.
4. Társfertőzés megelőzése antibiotikumokkal.
VÉDEKEZÉS
A bántalom megelőzésére többféle vakcina is van forgalomban, melyek kiválasztása és alkalmazása a kezelő állatorvos feladata. Példaként megemlítjük a DURAMUNE PUPPY DP+C VAKCINA A.U.V. nevű készítményt, mely a szopornyica és a parvovírus okozta bélgyulladás megelőzésére, valamint a coronavírus által okozott bélfertőzöttség mértékének csökkentésére alkalmazható. Az első oltást 6-8 hetes korban kell adni, majd a másodikat 10 hetes kortól. A két oltást 2-4 hetes időközzel kell applikálni. Ezután évente egyszer kell emlékeztető oltást adni.
Csak egészséges, féregtelenített kutyák olthatók. 
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. decemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése