2013. február 19., kedd

A lovak orsóférgessége

Amikor a csikók étvágya csökken, elmaradnak a fejlődésükben, a szőrük hosszú, borzas, tomafényű lesz, és időnként kólikás tüneteket mutatnak, mindig gondolni kell az orsóférges fertőzöttségre is, amely a lovak egyik legfontosabb, hazánkban is gyakori parazitás betegsége.

A kórokozó

A Parascaris equorum hengeres, megnyúlt, csontszínű féreg. A hím 15-28 cm, a nőstény 35-38 cm hosszú és kb. fél cm széles, mely a lovak vékonybelében élősködik, ahol a béltartalommal táplálkozik, de olykor a gyomorban, a vakbélben és a májban is előfordul.
A nőstény férgek igen sok petét ürítenek. A fertőződés a bélsárral szétszóródott 2. stádiumú lárvát tartalmazó peték felvétele útján történik. Ha a pete a gazdaállatba jut, a peteburok az emésztőnedvek hatására felnyílik, és a lárva kiszabadul, majd a szervezetben vándorlásra indul. Ennek folytán a májon és szíven át a tüdőbe jut, majd végleges helyére: a vékonybélbe kerül.

Tünetek

A lárvavándorlás időszakában a csikók étvágytalanok, hőemelkedésük van, köhögnek. A későbbi hetekben azután a már kifejlett férgek által okozott tünetek nagyon változatosak.
Az orsóférges csikók soványak, a fejlődésben elmaradnak, hamar fáradnak, az étvágyuk változó. Olykor kólikás tüneteket mutatnak, szőrzetük hosszú és fénytelen. A nyálkahártyák halványak. Sok féreg - ha csomókban felhalmozódik - akár bélelzáródást is okozhat, a gyomor kiürülésének akadályoztatása folytán pedig kisebb-nagyobb fokú gyomortágulat alakulhat ki.
Némelykor idegrendszeri tünetek is felléphetnek, így izgatottság, bódulat, rángógörcsök, egyes izmok merevedése stb.
Az orsóférgek kórokozó hatása függ a férgek számától, az állat korától és tápláltsági állapotától. Megjegyzem, hogy a peteürítés az állat fertőződése után kb. 3 hónap múlva kezdődik.

Orvoslás - védekezés

Az orsóférgesség megszüntetésére, a féregtelenítésre számos igen hatékony készítmény van forgalomban. Ezek többnyire egyúttal számos egyéb parazita elpusztítására és elhajlására is alkalmasak (Equimax, Ecomectin lópaszta, Equalan paszta stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése