2013. február 28., csütörtök

Performanszok III.

Táncos képek néhány országból, melyek már szerepeltek egy-egy blogbejegyzésben. Ha a címre (ez minden esetben egy ország neve) klikkel, a teljes fejezet megjelenik, melyben legtöbb esetben a szerző által készített több, az itt kiragadotthoz hasonló témájú fotó is megtalálható kommentárral együtt.





 Utolsó este színházba mentünk, ahol maláji és sziámi látványos táncprodukciókkal szórakoztattak, búcsúztattak bennünket.





 Estére egy folklórműsorra voltunk hivatalosak. Volt tánc, tűznyelés és népi mutatványok is. Ez csak egyetlen jelenete a parádés és jó hangulatú bemutatónak...





Aki Hollandiában jár, nem hagyhatja ki az alkmaari híres sajtvásárt! Külön sajtexpresszek hozzák a szép kisvárosba a turistákat. Az 50 ezer lélekszámot meghaladó településen minden pénteken rendezik meg a sajtaukciót. Eddig virágillat kísért bennünket, most a sajtszag kísért... A gazdag kiváros nemcsak a frízek, de a skandináv partról induló rablók és kalózok állandó zaklatásának is ki volt téve, de 1573-ban megerősödött és bevehetetlenné vált. Óriási tömeg várt már a sorára, hogy a mázsaház előtti térre juthasson, a sajtaukció színhelyére. A minden pénteken megismétlődő alkmaari sajtvásár ma már nemcsak a kereskedőket, hanem a látványosságot, érdekességet figyelő turistákat is vonzza. A sárgás és vöröses külsejű sajtokat - mint megannyi illatos gömböt - a városka piacán olyan halmokban tornyozzák fel, mint nálunk a dinnyét. A vörös szín a védőbevonatot alkotó viaszrétegtől van, mely megóvja a tengeri szállítás során a sós, párás tengeri levegőtől. Fehér nadrágban, fehér ingben, de piros, zöld, sárga vagy kék kalapban vonulnak fel a sajthordók, a kászdrégerek. Még az 1600-as évek elejéről való ez a viselet.



Kukkantsunk be egy színházi előadásra! Sok darabban főszerepet játszik a kolt, a westernfilmek szelleme, az amerikai múlt, amit minden formában szeretnek felidézni. Talán 3 ilyen előadást láttam, így csak egyetlen megjegyzést teszek: amikor előrántották a szereplők a koltot és megkezdődött az élethalál harc, olyan indulatos ordítozás és izgalom tört ki a nézőtéren, amilyet én idehaza vagy más országban még sohasem tapasztaltam.





Nézzünk meg egy show-műsort a Cézár Palotájában! A belépő 10 dollár, a kötelező fogyasztás ugyancsak 10 dollár. Bármennyire is szíjjuk a fogunkat, ezt nem hagyhatjuk ki. Bort kérünk (amit itthon sem fogyasztunk), de (így) emellett legalább sokáig el lehet üldögélni a pincér zaklatása nélkül. Feldübörög a zene, majd 40 szoborszerű hölgy tódul a színpadra. Ezek tánca után a zsonglőrök következnek, és már kezdem sajnálni a 20 dolláromat, amikor ismét megjelennek a nők, de most már teljesen mezítelenül. Amit nem lehetett levetni, azt leborotválták. Az ő táncuk fejezte be a néhány órás műsort. Csak a játéktermen keresztül lehetett távozni, így sok nézőt a közönségből ismét magához szippantott mint valami mágnes valamelyik játékasztal vagy félkarú bandita.





Jöjjenek el velem egy színielőadásra! A terem zsúfolásig megtelt, minden ülés foglalt. Rekkenő a hőség, fagylaltot osztogatnak. Nagyon jó a zene, látványos a produkció. A szöveget a színpadtól jobbra és balra elhelyezett függőleges vásznakra vetítik.





Bármilyen hívogatóan incselkedtek is velünk a Karpac mulató plakátjai, azt a programot máskorra halasztva elindultunk a Hargita felé.






 Óceánparti folklórpartin vettünk részt, amely során Hawaiiból és néhány szomszédos szigetről (Kauairól, Oahuról, Lanairól) is jöttek csónakjaikon saját táncukat és dalaikat bemutató őslakosok. Nagyon kellemes, szórakoztató, színes, látványos, táncos, dalos felvonulás volt. Az óceániai népek közül a polinéziaiak és a mikronéziaiak Óceánia vikingjei - mondta kísérőnk, amikor megjegyeztük, hogy milyen nagyszerűen és otthonosan mozognak, táncolnak a csónakjaikon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése