2013. február 8., péntek

Bulgária IV/2a

BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
Neszebar a kikötő


Megebédeltünk egy önkiszolgáló bisztróban kinézve magunknak egy nagyon guszta és kapós, de ízre (legalábbis számunkra) igen rossz rizseshúst. Egymást biztatva csak nagy nehezen sikerült bevenni - két okból: egyrészt eldicsekedhetünk, hogy ettünk igazi bolgáros nemzeti ételt, másrészt valutába került, nem igaz? Igazi étvágycsökkentő hatású ebéd volt... Ráadásul hatalmas viharban indultunk tovább Neszebar felé.





Banja és Neszebar között éjszakáztunk egy olyan kitérőben, amit a régi út kanyara alkotott az egyenesen vágó új betontól eltérve. A hatalmas esőzés miatt a szilárd útról nem volt ajánlatos letérni.





Az út hatalmas sziklák között kanyarokkal fokozva a veszélyt haladt tovább.





Ragyogó út! Ahol a hegyeket átvágták, hatalmas sziklafal-börtönben futunk tovább, imitt-amott pedig egy-egy kanyarban előbukkan a kékesszürke tengeróriás...





Neszebar! Az egész bolgár tengerpart legszebb gyöngyszeme!





A Fekete-tenger vizének hőmérséklete nyáron eléri a 28°C - ot is. A tengervíz Bulgária partjainál nagyon könnyen felmelegszik és csak lassan hűl ki, ami a vízisportok szerelmeseinek igen kedvez.





A Fekete-tenger partján fekvő festői város.






A tikkasztó hőség elől a tengerbe menekülünk, melynek hűs vize most igazán jólesik. A fürdést csikóhalvadászattal és kagylógyűjtéssel párosítom.





Sikerül is fognom egy csikóhalat, amit beleteszünk a cseresznyés dunsztos üvegbe, melyet megtöltöttünk tengervízzel. A fehér esernyőszerű medúzák tömegesen úszkálnak körülöttem. Fogtam is egyet, kidobtam a partra, ahol kocsonyás teste rövid idő alatt "megszáradt" a tűző napon a homokban.





Neszebár a bolgár tengerparton nyaralók egyik kihagyhatatlan állomása, az egykori Meszembria a Napospart legrégebbi települése, melynek szűk, romantikus utcáin kellemes sétákat tehetünk a kiadós fürdőzés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése