2013. február 3., vasárnap

Bulgária III/1b

 BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
A Kossuth Múzeum Sumenben




Új barátunk a Kossuth Múzeumba vezetett bennünket. A sumeni Kossuth Múzeum létrehozására az első lépés 1933-ban történt, amikor Fehér Géza régész kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el a kormányzó sumeni otthonául szolgáló épület falán.





A kis ház ma emlékmúzeum, melynek vezetőjével és Toma úrral a bejáratnál fényképezkedtünk.






A 19. század legnagyobb hatású magyar politikusa mindössze négy hónapot töltött a városban, mégis szobor őrzi az emlékét a főtéren, egykori lakóháza pedig több, mint ötven esztendeje emlékmúzeum.





A 19. századi bolgár épületnek bejárati szintjén Kossuth Lajos életútját mutatják be térképpel, képekkel. A következő egység a polgári forradalom és szabadságharc eseményeit ismerteti a látogatókkal. Utána jutunk be Kossuth Lajos sumeni hálószobájába, ahol a nagy politikus néhány személyes tárgyán túl az emigránsok sumeni életébe tekinthetünk be.





De miért kellett menekülni? 1849. augusztus 9-én a császári és királyi csapatok ellen vívott döntő temesvári csata után már nem látott reményt a küzdelem folytatására Kossuth, ezért Görgei felszólítására augusztus 11-én lemondott a kormányzói tisztről, s az országhatár felé vette útját.





Kossuth lemondása egyben a magyar szabadságharc végét is jelentette. Ő és a magyar politikusok jelentős része török területre menekült. Előbb a bulgáriai Vidinben és Sumenben tartózkodtak.





Oroszország és Ausztria követelte a magyar menekültek kiadatását. Erre az oszmán udvar nem volt hajlandó, s miután a követelés visszautasításában Anglia és Franciaország is támogatta, a konfliktus már-már kontinentális méretű háborúval fenyegetett.





Ausztria és Oroszország végül mehátrált, de az illusztrisabb magyar és lengyel menekülteket a törökök a kisázsiai Kütahyába internálták.





A múzeum épülete egy régi bolgár kereskedőház, egy sumeni polgár, Dimitraki Hadzsipanev kereskedő, a település egykori polgármesterének tulajdona volt.





A múzeumházban eredeti bolgár berendezések és az 1848-1849-es dokumentumok a magyar forradalom menetét és Kossuth Lajos munkásságának emlékeit őrzik.





A jellegzetes török stílusban berendezett hálószoba és a nagy nappali eredeti formájukban vannak. Külön érdekesség a titkos szoba, melynek két ajtaját könyvespolcok álcázzák. A rejtekhelyet nem Kossuth kedvéért alakították ki, ez a megoldás a vagyonos kereskedők házaiban nem számított ritkaságnak: az ilyen rejtekkuckó biztonságot nyújtott a ház tulajdonosai számára, a rossz szándékkal érkezők elől ide rejtőzhettek el, értékeiket itt helyezhették biztonságba.





A sumeni örmény templomban tartott 1949. évi karácsonyi istentiszteleten részt vettek a magyar forradalmárok Kossuth Lajos vezetésével.





Kossuth vendégszobája.





Ebben a házban élt tehát rövid sumeni tartózkodása idején az 1848-1849-es magyar forradalom leverése után a menekülő Kossuth Lajos, miután Bulgáriába emigrált.




A magyar emigránsokról más emlék is van a városban. Közismert tény ugyanis, hogy ők alapították az első és ma is működő sumeni sörgyárat és az első sumeni, egyben bulgáriai szimfonikus zenekart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése