2013. február 21., csütörtök

Bulgária VI/2a

 BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
Málnás- és Tusnádfürdő




Június 26-án hétfőn már kora reggel magyar beszéd ébreszt, férfiak és asszonyok igyekeznek a földekre kapával a vállukon. Ők nem ülnek ki délelőtt beszélgetni a kispadra... Kiváló volt a reggeli fürdő a székely Oltban!





Székelyföldi szállodánk
...Mégis szomorúan látjuk, hogy ezt a vidéket valahogy elhanyagolják. Sokkal kevesebb errefelé a televízió-antenna, hiányoznak a nagy ipartelepek, csekélyebb számban futnak az autók az utakon, a híres fürdő- és kiránduló helyek útjai még a magyar időkből származnak: gidres-gödrös makadámutak...





Először Málnásfürdőre térünk be. Egy magyar asszony kalauzol el bennünket a források, a kutak és a fürdők között. Minden forrás vizéhez egy táblára felírt betegséglajstrom tartozik, hogy mely bántalmak esetén javasolják a víz fogyasztását (vese-, szembetegség, vérszegénység, gyomor-, májbántalmak stb.). Mi is megkóstoljuk, talán az egészségesnek sem árt.





A kezdetleges fürdőmedencében oly dús a víz szén-dioxidban, hogy állandóan bugyborékol.





És mindez így elhagyatva egy gyönyörű, erdős-bokros, romantikus környezetben!





Málnást elhagyva festői környezetben haladunk Tusnádfürdő felé. A táj gyönyörű, mindenütt erdők és hegyek az előbukkanó alpesi típusú házikókkal.





Egy kis baleset ért itt bennünket. Elhagytuk valahol a Kiev fényképezőgépet a színes filmmel. Sajnos a határon is felírták, tehát kettős probléma... Vagy 100-as sebességgel rohanás vissza Málnásra, ahol az igazgató megígéri, hogy majd délben összehívja a fürdő alkalmazottait.






Egy kisgyerek odajön hozzánk:
- Mit keresnek?
Miután válaszoltunk, sarkonfordult, és néhány perc múlva hozta az apja, egy segesvári magyar a gépemet!
- A nyitott fürdő padkáján találta meg a nagyobbik fiam - mondta.





Érzéseim és a gyönyörű táj látványa teljes harmóniában olvadt egybe: üdvözlet Tusnádfürdőről!





Tusnádfürdő feledhetetlen látványt nyújt. Regényes völgyben fekszik, óriási hegyek veszik körül, fenyő- és bükkerdőkkel koszorúzva. A legszebb klimatikus erdélyi gyógyhelyek egyike. Kilenc forrása közül a főkút alkalikus savanyúvíz, a többi sós és vasas savanyúvíz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése