2013. március 22., péntek

Hawaii V/2

UTAZÁS HAWAIIBA, A MESESZÉP, FÖLDI PARADICSOMBA
Ismét egy folklór műsor rövid mitológiai kalauzzal
Nagyon meleg van, de egy itteni "divat" szerint öltözött atyafi állandóan köröz a sorok között egy hatalmas tálca fagylalttal.

Bemutatták a céllövő tudományukat; lőfegyverük a fúvócső volt. Megcsodáltuk, hogy viszonylag akár nagy távolságból, milyen pontosan eltalálták a faágak között az apró célpontot is, ezúttal a kistestű madarakat. Odaadták a "puskát" egy vállalkozó útitársunknak, hogy próbálja ki a lövészeti tudományát. A hallgatóság nem titkolt derültségére alig tudta használni a "félelmetes" fegyvert - és persze eredmény nélkül, mert mindig mellétalált.

A lányok táncbemutatót tartottak. Őket már megfertőzte a civilizáció a nyugatias ruhával, de a táncuk nagy sikert aratott.

Egy őslakos viszont ötletes és érdekes bűvészmutatványokkal szórakoztatta a közönséget.

Majd következett az atyafi komikus kommentárral kísért divatbemutatója.

A hölgyek ősi maori táncait a menedzser angol nyelven igyekezett magyarázni.

És milyen volt az őslakosok vallása? Annyi bizonyos, hogy a tüzes napgolyó a polinéziai istenségek közé tartozott, de különösebb tiszteletben nem részesítették. A legfontosabb istenség a Rongo, a mennydörgő, a lármázó. Nevének jelentése szerint az ópolinéziai mennydörgés- és esőistent testesíti meg. Mint ilyen, védőura volt a kultúrnövényeknek és a földművelésnek is. Neki áldozták nagy ünnepeken az első gyümölcsöket, hozzá imádkoztak az életet adó csapadékért, a növények termékenységének szükségszerű előfeltételéért.

Hozzá szól az ünnepi himnusz, amit elmond az atyafi, és tolmácsol a kísérőnk:
Ó, Lono!
Itt vannak a gyümölcsök és az ételek
Áldozati ajándékul ezeket fogadd el
Eme áldozat, mindez a jó, a tied
Ó, Lono
Hadd növekedjék terményünk a földeken!
Küldj életadó esőt ezekre!
És dübörgő dobpergéssel ad nyomatékot az imádkozó a kívánságának.


A romboló és megsemmisítő erő a háború istenében, Kuban testesült meg. Ku volt a megszemélyesített harag, az emberek elnyelője! Hawaiiban a főnökök és harcosok kasztjának ő volt a személyes istene. Nádfonatú képmását (melyet mindenütt vörös és sárga tollacskák borítottak) a harcosok előtt póznára erősítve vitték. Az ő tiszteletére áldozták fel régen az elsőnek ejtett hadifoglyot is.

A legnépszerűbb viszont az istenek között Maui. Hitük szerint komoly varázserő áll rendelkezésére és számtalan csodát visz véghez. Ő volt az, aki a vulkán istentől vagy leányától, Pelétől megszerezte és az embereknek ajándékozta a tüzet! Kötélhurokkal megfogta a napot, és megfékezte féktelen futását, úgyhogy a napok hosszabbak lettek.

Amikor azonban Maui az alvilág istennőjét, Hine-Nui-T-Pót akarta legyőzni, hogy a világból mindörökre elűzze a halált, és az emberek számára biztosítsa az örök életet, őt magát is elérte a sors: neki is meg kellett halnia. Így fejezte be nagyon-nagyon rövid mitológiai tájékoztatóját a polinéziaiak hitvilágáról kísérőnk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése