2013. március 26., kedd

Hawaii VI/2

UTAZÁS HAWAIIBA, A MESESZÉP, FÖLDI PARADICSOMBA
Piac




Elmentünk a piacra és a vásárcsarnokba, ahol számtalan olyan termékkel, gyümölccsel találkoztunk, aminőt még sohasem láttunk és nem ismertünk. A hawaii föld egyik leginkább esőáztatta területe. Évente 12 méternyi csapadék hullik. A felhőknek a 3-4 ezer méter magasságig nyúló hegyláncok szolgálnak csapdaként.





A vulkánok lejtőin lezúduló víz aztán megtermékenyíti a lenti sík vidéket. Érkezésükkor Kr. u. a 400-as években már az első polinéziai gyarmatosítók is megértették, hogy a valódi földi paradicsomba tették be a lábukat. Hawaiin minden vagy majdnem minden növény kihajt és gyorsan növekszik.





A füves puszták és bozótosok lassanként egy háziasított Édenkertnek adták át a helyüket. A 19. században az európaiak gyorsították fel a talaj termővé tételét és az ültetvények telepítését.





A cukornád-mezők hozama a világon az elsők között van. Hawaii ma egy speciális diófajta (az ausztráliai diófa terméséről van szó) termesztésére szakosodott, amelyet az Egyesült Államokba exportál. Még ezzel együtt is a mezőgazdság tizenötször kevesebb jövedelmet hoz, mint a turizmus.





A hawaiiak már a 15. században elkezdték a mocsarak lecsapolását, és egy tudós ember jóvoltából létrehozták első rizsöntöző rendszereiket és vízikultúrai medencéiket.





Az egész szigetvilágban láthatók ezek a mesterséges tavak, de Molokai szigetén van belőlük a legtöbb, ahol legkésőbb vetette meg a lábát a nyugati civilizáció.





A halpiacon se szeri se száma azoknak a tengeri állatoknak, melyeket frissen, jégbehűtve meg lehet vásárolni.





Kaphatók itt halak, rákok, polipok, teknősök és még sok-sok tengeri herkentyű, amit nem is ismerünk.





Már az előbbiek során olvashattuk, hogy a vulkanikus eredetű szigetcsoport egymást követő kitörések sorozatából alakult ki. Trópusi növényvilága fantasztikus, a talaj bámulatosan termékeny.





A táró (az óceáni vidékek jellegzetes gumós növénye), a kopra, a kakaó és a banán a legfontosabb termesztett növények. A honolului vásárcsarnokban minden megkapható, ami csak a szemnek és szájnak ingere. Jó helyzetben voltunk, mert itt mindenki beszélt angolul, dollárral fizettünk, hiszen az USA felségterületén vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése