2013. március 23., szombat

Hawaii V/3

UTAZÁS HAWAIIBA, A MESESZÉP, FÖLDI PARADICSOMBA
Egy esti látványos revüműsor




Amikor este egy nagyon látványos revüműsorra mentünk, elmondták, hogy az őslakók gyakran rendeztek ünnepségeket - amint erről már szó is esett az előbb elmondottakban. A nyilvános rendezvényeken nagy csónakrajokban vonultak szigetről szigetre. Legelöl a szent csónak haladt, az isteneknek és a főnökönek szánt ajándékokkal. A partraszállás fontos mozzanatának számított az áldozatok bemutatása, az ajándékok szétosztása és egy jelmezes ünnepség.






Az ünnepség programjában a férfiak pantomimszerű és dramatikus játékai szerepeltek, melyeket a nőknek a dobok ütemére járt kecses táncai egészítettek ki.





Az ünnepnapokon az életöröm hullámai magasabbra csaptak, mint egyébként. A táncok és énekek mellett a sportszerű versenyharcok - melyeket Hawaiiban Makahikinek neveztek - játszották a főszerepet. Ezen bajnokságokat egyenesen egy-egy szigetcsoport olimpiájának fogahatjuk fel. Fontos szabály azonban, hogy a föld megmunkálásának és a termény betakarításának hónapjaiban mindenféle harci cselekmény és ünnepség tabu volt.





Gyakran rendeztek sportjátékot: birkózást, ökölvívást, vívást, melyekben a nők ugyanúgy részt vettek, mint a férfiak. Ezeknek a főfunkciója vallási jellegű volt. Az istenekről és a kozmoszról szóló mítoszokat tartotta fenn, hogy az ezekben való hit által biztosítsák a természet termékenységét és az emberek jólétét. A szigeten felfedezése után már eltűnt a kultikus tartalom, és az előadások ellaposodtak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése