2013. március 8., péntek

Mexikó IV

 A MEXIKÓI EGYESÜLT ÁLLAMOK A FÖLD LEGNÉPESEBB SPANYOL NYELVŰ ORSZÁGA
Növények és állattenyésztés




Ő a szobatársam, Laci bácsi. Mozdonyvezető, utazásunk idejéhez képest nemrég ment nyugdíjba, a nejét elveszítette, nősülni készül. Jól megvoltunk: antialkoholista és nem dohányzik.





És milyen az ország növényvilága? Változatos és gazdag, hisz megtalálható itt a trópusi és szubtrópusi övezet, a magas hegyek, fennsíkok és sivatagok világa. A kaktuszok mellett a legközönségesebb növény az agave, melyből a tequila és a mezcal nevű italok készülnek. Ugyancsak honosak a ciprusfélék, az eukaliptusz és a kókuszpálma.





Őshonos a cédrus, a tikfa, a gumifa, a rendkívül vastag törzsű gyapotfa, a Sierra Madre Oriental nyugati lejtőin tenyésző vaníliafa, ricinusfa. Impozáns a virágzó trópusi fák között a kora tavasszal narancsvörös, tulipán alakú virágokkal boruló afrikai tulipánfa. És még persze számos más faféleség...





Hosszú lenne felsorolni a délszaki virágok pompásan viruló és bódító illatú változatos fajtáit. Talán megemlítem itt a parkokat a téli hónapokban díszítő fehér, rózsaszín vagy lilán pompázó ezáleát, a hortenziát, a gardéniát vagy a mikulásvirágot.





A virágárus standja előtt megállunk: gyönyörködünk az óriási választékában, és mélyeket szippantunk az illatukból. A trópus virágok legnagyobb részének nincsen magyar neve, legfeljebb csak a családneve magyar, mint például a mérsékelt övi kosborok révén az orchideaféléknek, amiknek számos változatát a nedves dzsungelvidéken az erdők magas fáin találhatjuk meg.





Mexikó területének 18 százalékán folyik növénytermesztés. Legfontosabb mezőgazdasági termékei a kukorica, bab, búza, árpa, rizs, olajos magvak stb. Számos helyen megvásárolható a sárgadinnye, az avokádó, a mangó, az ananász és még általunk nem is ismert sok-sok déligyümölcs.





Olcsón lehet kapni a déligyümölcsökből kipréselt, friss dzsúzt. Előtted készítik, friss, hideg, édes, illatozó és a rekkenő hőségben fenséges, csodálatosan kellemes ízű ital.





Ami az állattenyésztést illeti, jelentős a szarvasmarha-állomány, jelenleg 34,5 millió, sertésállománya 16,8 millió, 10 millió kecske is van, a birkaállomány pedig 6 és fél millió. Amint látjuk, a sertések nem éppen a miáltalunk Európában megszokott szép hízóállatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése