2013. szeptember 27., péntek

Marokkó IV

 KERESZTÜL-KASUL MAROKKÓN (1997-BEN)
Volubilis




Továbbutazunk. Vár a busz.





És folytatjuk utunkat egy másik volt főváros felé. Egész sor duár - afféle kis település - mellett haladunk el. Néhol teljesen kihalt pici erődítményeket is látunk. Kivétel nélkül vályogból épültek. Csk azon gondolkodunk, hogy egy-egy kiadósabb eső miért nem sodorta el őket az idők folyamán.


 


Kanyargós úton halad a gépkocsink a római időkben a környék legnagyobb városa, Volubilis felé. Területén az új kőkorból származó település nyomait találták. A berber őslakosság sok évszázados múltra tekint vissza.





A pun feliratok szerint karthagói település volt itt. Caligula római császár Kr. e. 40-ben elfoglalta és székhelyévé tette.





A városra három viárgzó évszázad köszöntött, lakossága közel 20 ezer volt. A római impérium felbomlása után gyors hanyatlásnak indult. A város egy 390 méter magas, háromszög alakú fennsíkon fekszik. Fallal körülvett területe 40 hektár volt, és 40 bástya erősítette. A virágzó városból alig maradt fenn valami. De az utcák és házak alaprajza nagyon szépen megőrződött.





Fennmaradt a diadalkapu, mely előtt én is posztolok a nejem kamerája előtt.





Volubilis létezéséről elsőként 1721-ben az angol John Windus adott hírt. Útleírásai, rézkarcai akkor még viszonylag ép emlékekről tanúskodnak. A  kőtárban a síremlékeket, szobortorzókat, feliratos kövek gyűjteményét ma is láthatjuk. Sajnos minden elhanyagolt állapotban van.





Amint a vezetőnk mondja, ez egy olajütő és olajülepítő medence maradványa. Nem ez az egyetlen ősfoglalkozásra utaló lelet, ugyanis eddig 50 olajütőt találtak. Persze a legmerészebb fantáziánkkal sem tudtuk elképzelni, hogy miként is működhetett ez a romépítmény. De lehetséges, hogy Galenus császár fürdőjének maradványai voltak. Ezek mögött helyezkedtek el a hidegvizes úszómedencék? Előfordulhat.





Bámulatos szépségében megmaradtak azonban a padlómozaikok. Így például csak egy gőzfürdő alján épségben meglévő motívumokat ábrázoló mozaik is.





Másutt állatmozaikokat láthattunk szinte teljes sz-épségükben...





Itt pedig egy lovagló figura érintetlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése