2013. szeptember 13., péntek

Vásárok I. (Virágok)

Ezúttal virágárusokat válogattunk össze a szerző saját fényképeiből és jegyzeteivel a világ minden tájáról - a teljesség igénye nélkül. Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.
.
Kukkantsunk be a világon egyedülálló attrakcióra, az alsmeeri Virágtőzsdére, ahol hatalmas mennyiségű vágott és cserepes virágtömeg kerül kalapács alá. Az árverés elektromos segédlettel történik. A hazai és külföldi nagykereskedők előtt kocsikon vonul el a sok virág, ők pedig a legmodernebb technika eszközeit igénybevéve licitálnak. A hatalmas elektromos óra minden résztvevőt tájékoztat az árakról és a licitről. Az aukción sok külföldi kereskedő is részt vesz, és a közeli repülőtérről frissiben repítik a virágot világgá.
.
.
.
.
Külön élményt nyújtott a virágpiac sokszínben pompázó növényeivel és azok nagyszerű illatával. Hosszasan gyönyörködtünk és élveztük az egyenlítői virágkarnevált...
.
.
Peru 
.
.
Felüdített bennünket a virágpiac a sokszínű, illatozó, festménybe illő növényekkel...
.
.
.
.
A virágárus standja előtt megállunk: gyönyörködünk az óriási választékában, és mélyeket szippantunk az illatukból. A trópus virágok legnagyobb részének nincsen magyar neve, legfeljebb csak a családneve magyar, mint például a mérsékelt övi kosborok révén az orchideaféléknek, amiknek számos változatát a nedves dzsungelvidéken az erdők magas fáin találhatjuk meg.
.
.
.
 .
A virágárusoknál fejezzük be a piaci látogatásunkat. Ilyen módon volt csomagolva sokféle, különböző színekben pompázó virág. A pavilon csodálatos illata irányított bennünket, vagy úgy is mondhatnám, vonzott bennünket ebbe a pavilonba, mielőtt elhagytuk a vásárcsarnokot.
.
.
.
.
Mielőtt belépsz egy hindu templomba, borotválkozz meg és vásárolj virágot vagy virágfüzért, hogy valamelyik istenszobor elé helyezve vagy nyakára akasztva meghallgassa a kérésedet.
.
.
.
 .
A Tet 3 napig tart. Nyakunkba vesszük a várost és elvegyülünk az ünneplő, lakomázó, szórakozó tömegben. Az ünnep másnapján a rokonok, ismerősök meglátogatják egymást. Asztalra készítik a Bang chungot is, a vetnami beiglit, amivel ugyancsak illik megkínálni a vendéget. A dongfa levelébe csomagolva 12 órán keresztül főzik a rizsből, zöldbabból, disznóhúsból összekevert négyszögletesre formált süteményt. A virágárus sem mindennapi, de ünnepi asztalra való vágott virágot kínál.
.
.
.
.
Amikor elállt az eső, a virágárus is kiköltözött az utcai árusító helyére.
.
.
.
.
Az utcai árus itt éppen virágot kínál Portugália bő választékából. Már messziről éreztük a sok-sok általunk ismert és ismeretlen, tengernyi színben pompázó növényözön kellemes, bódító, jellegzetes illatát.
.
.
.
.
A virágpiacon önfeledten szippantjuk be a trópusok  virágainak elbűvölő illatát. A hatalmas és sok színben pompázó növények egy egész utcát betöltenek.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése