2014. október 1., szerda

Egyiptom IX/4

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Hatsepszut templomaDeir el-Bahariban Hatsepszut császárnő halotti templomának fenséges maradványait néztük meg. Ő volt az első jelentős női fáraó, őt megelőzően csupán három női uralkodó ismert, akik rövid ideig voltak trónon.

Ez az egyetlen terasztemplom Egyiptomban. Építkezések tekintetében Hatsepszut túlszárnyalta elődeit, ehhez az is hozzásegítette, hogy uralkodása idején jobbára béke honolt a birodalomban. Komolyan odafigyelt a templomokra, az ő idejében tovább épült a karnaki, a luxori, több rossz állapotban levő templomot pedig felújított. Férfiként ábrázolták, az őt megjelenítő képeken, szobrokon a fáraói hatalom minden jelvényét viseli, így például az álszakállat is, de az arcvonásai nőiesek.


A halotti templom a sziklák között 3 teraszra épült, melyek egymással folyosók révén összeköttetésben voltak.

Csodaszép festmények vártak bennünket odabent. Eredetileg kizárólag felnőttek léphettek be ide, mert a templomban szeretkezhettek is.
Lengyel expedíció végzi a kutatómunkát.

Az arabok nem erőltetik meg magukat. Nyolcan toltak egy kiskocsit, miközben munkadalt énekeltek. Amikor a dallamnak vége volt, megálltak. (Nem volt éppen sok strófa.)

A fáraó halotti kultuszának fenntartott templom ilyen hatalmas sziklatömb teraszán épült.
A Ramasszeum II. Ramszesz Amon-temploma gigantikus szobraival.

Autóbuszunk a betonút végén várakozott, hogy továbbvigyen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése