2014. október 2., csütörtök

Egyiptom IX/5a

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
A karnaki templom
Díszes hintókkal indultunk a 3 km távolságra fekvő Karnakba barátainkkal. Elvitt bennünket a taxi egészen a templomig.

A karnaki templom monumentalitása és művészi kidolgozottsága a maga korában döbbenetes teljesítmény, de még ma is csodálattal élvezhető. Amon-Rá, a Napisten templománál vagyunk.

A templom 85 évig épült. Nem egységes, mert keletről kezdték el építeni a pilonokat, újabb pilont újabb fáraó. Az elsőt a Ptolemaioszok létesítették, ez a nagy udvarba vezet. Jobbra három szentély: Amon, Mut és Chons részére, ez III. Ramszesz nevét dicséri. A második pilonba II. Amenophis és Tut Ankh Amon nevei fel vannak vésve. A fáraók neve mindig névgyűrűben, cartuchban van.

16 méter magasan van a papirusz-bimbó. A másik oszlopon lótusz, mert e kettő együtt jelenti Alsó- és Felső-Egyiptom egyesülését. Az építkezést mindig a szentélyen kezdték. Ha soká élt a fáraó, sokat épített. Ha nem, hamarabb befejezte. 30 év után be kellett bizonyítani az uralkodónak, hogy még alkalmas az uralkodásra valamiféle erőpróbával.

Karnakban találtak egy királylistát 62 királyról, mely a Louvre-ban van. Az abudoszin 74 király szerepel. A templom oldalfalát monumentális szobrok díszítették.

Kilátás a templomból. Még az építtetők lakásának maradványai is megtalálhatók.

A keresztények is templomnak használták ezt az óriási épületkomplexumot. Ezt igazolják a falfestések a szentek képeit ábrázolva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése