2015. június 30., kedd

A HÁZINYÚL PARAZITÁS BETEGSÉGEI 2. (Toxoplazmózis)


TOXOPLASMOSIS
Világszerte elterjedt parazitás betegség. A bántalom okozóját a oxoplasma gondii-t, ezt az aprócska protozoont (=egysejtű állati szervezet, véglény) egy évszázaddal ezelőtt találta meg két francia kutató, azóta pedig 300-nál több emlős és 60 féle madárfajból kimutatták. Az egyik leggyakoribb zoonózis, tehát állatról emberre terjedő betegség, amely túlnyomórészt látens (=lappangó, rejtett) formában jelentkezik.
A KÓROKOZÓ
A bántalom okozója a T. gondii, spórás véglény, mely a macska végbelében zajló ivartalan és ivaros szaporodás után a bélsárral ürül. A hideggel és a fertőtlenítőszerekkel szemben igen ellenálló sporulált oocystákkal szennyezett takarmány és ivóvíz a nyulak fertőződésének a leggyakoribb forrása.
A vízzel közvetített T. gondii oocysták okozta fertőzést korábban is ismerték, de szerepét jelentéktelennek tartották. Egy 2003-as megfigyelés azonban egy olyan súlyos és kiterjedt toxoplasmosis járványról számol be, melynek forrása egy meghibásodott vízvezeték melletti macskafészekből kiinduló toxoplasma-oocystás vízfertőzés volt.
A fertőzöttség főleg fiatal nyulakban, heveny generalizált (kiterjedt) kórkép alakjában jelenik meg. A szaporodó toxoplasmák a sejtek elhalását, elhalásos, gyulladásos-elhalásos gócok kialakulását idézik elő számos szervben, így a bélfodri nyirokcsomókban, a lépben, a májban, a gyomor-bélcsatornában, a tüdőben, a szívben, az agyban stb.
TÜNETEK
Az esetek túlnyomó többségében klinikai tünetek nem észlelhetők vagy nem jellegzetesek. A ritka heveny megbetegedés étvágytalanság, láz, levertség, szapora légzés, orrfolyás, izomrángás, főleg a hátulsó végtagok bénulásának tüneteiben jelentkezhet, és egy héten belül elhullással végződhet. Ritkán az idült fertőzöttséghez is társulnak idegrendszeri tünetek, főként a hátulsó végtagok bénulása.
GYÓGYKEZELÉS – VÉDEKEZÉS
Hatékony gyógykezelési eljárás nem ismeretes, a védekezésre kell helyezni a hangsúlyt:
1. A nyulak fertőződésének elkerülésére a macskákat a nyúltenyészetektől, takarmánytárolóktól stb. távol kell tartani.
2. Tilos a macskákkal nyúlhús és belsőségek etetése nyers állapotban.
3. Tudni kell, hogy a nyers vagy gyengén sütött nyúlhús az emberi fertőződés egyik lehetséges forrása.
4. Figyelemmel kell lenni a macskák fontos szerepére a betegség terjesztésében.
5. A toxoplasmosis – mint zoonózis – különösen a gyerekekre és a terhes nőkre komoly veszélyt jelenthet.
(Megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2009. decemberében.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése