2015. február 24., kedd

Levelek Németországból (4.)

29 publikációm jelent meg a Magyar Állatorvosok Lapjában, melyekben bizonyára érdembeli megfigyelések és kísérletek is voltak, mert 24 országból (többek között az USA-n és Kanadán kívül Mexikóból és még Argentínából is) 121 intézet kért azokból lenyomatot.












Szüretünnep
(1953. Surd)


Nem csupán Surdon, de valamennyi községben rangos rendezvény volt a szüreti mulatság. Minden ősszel megtartották. Már előző nap kiküldték rá a meghívót az összes falubelinek oly módon, hogy a kisbíró az utcasarkokon kidobolta, másnap a Kultúrháztól szüreti felvonulás indul, senki le ne maradjon!



Részt is vett a falu apraja-nagyja! Kiöltözve ünneplőbe, kezükben borral teli butykossal, melyet olykor jól meghúztak, majd egymást kínálták óriási kurjongatások és danászás közben a legmozgalmasabb utcaképet mutatva. Feldíszített lovakkal húzott kocsin ült a bálkirály és a bálkirálynő, a többi népség lovon vagy egyéb kocsikon kísérte őket, akinek nem jutott jármű, gyalogosan. Így jártak be minden utcát a felvonulók. Micsoda hajcihő volt! Az öregasszonyok kiálltak a kapuk elé, a szélről nézték, néhol összeálltak beszélgetni.



Este a mulatságot vidám hangulatú szüreti bál zárta. Ez a program a vidék igen fontos ünnepsége volt, hiszen a fenyő és gyümölcs mellett leginkább szőlőt termesztettek. És nem titok, volt nálam fényképezőgép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése