2013. május 30., csütörtök

Karakterek II/1 (Ázsia)

A szerző saját fényképei Ázsia különböző országaiból emberekről - férfiakról és nőkről - jellegzetes, a helyre jellemző küllemmel: ruházattal, népviselettel (a teljesség igénye nélkül)... Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.
.
.
Ciprus
.
.
.
Az 58 ezer lakosú várost sok-sok turista keresi fel, akiket a napsütés, a tenger és a híres Szent Lázár templom vonz a városba. Alapítását Kittimnek tulajdonítják, aki Noé unokája volt. Larnaca a sziget legrégebbi még ma is létező városa, mely Kr. e. a XVIII. században már lakott volt.
.
.
.
.
Szívélyesen köszönt bennünket a muszlim atyafi, amikor bemegyünk a kézművesek bazársorába, ahol a mesterek műhelyeikben dolgoznak, de termékeiket meg is lehet vásárolni.
.
.
India
.
.
.
A kígyóbűvölés keleti attrakció! Úton-útfélen feltűntek kosaraikkal és száraz tökhéjból készült fuvolájukkal, a pungival, amely kettős dallama látszólag nagy hatással van a hideg szörnyetegekre. Amikor megfújják a kobra lassan felemelkedik a kosárban, majd jobbra és balra ingatni kezdi a fejét. Természetesen ez is a show kelléke.
.
.
  .
.
.
Egy indonéz: a fején a muszlimokra jellemző fekete sapka, inge jellegzetesen díszített, nadrágján a kockás minta a rossz szellemek távoltartására szolgál.
.
.
.
.
.
És íme egy gazdag perzsa házaspár a múlt századból. A képeket látva bizonyára felvetődik a kérdés - mivelhogy újabb és újabb híreket olvasunk az országról -, hogy valójában mi is a helyzet manapság Iránban, ebben a 75 millió lakost számláló gazdag muszlim országban?
.
.
.
.
.
Az itt folyó vallási szertartásokat szabadon fényképezhettük, de a belépéskor - mivel nem volt sapka vagy kalap a fejünkön - kaptunk egy keménypapírból készült kipát, amit kilépéskor visszaadtunk. A tér 100 ezer ember befogadására alkalmas. Maga a Siratófal 57 méter hosszú és 18 méter magas, melynek látható alsó 7 kősora Heródes király idejéből való. Tulajdonképpen a jeruzsálemi templomnak a Nagy Heródes által az i.e. I. században újjáépített része, mely a templom másfél évszázad után történt lerombolása után épen maradt. Már a II. századból való zsidó irodalomban találkozunk azzal a gondolattal és hittel, hogy Isten Szelleme nem távozott el a Faltól a templom pusztulása után sem.
.
.
.
.
.
 ...egy kép az idősebb és fiatalabb generációs hölgyek utcai viseletéről: kimonóban.
.
.
.
.
.
A férfiak fezben, turbánban vagy festői burnuszban, melyet fekete pánttal leszorított fejkendő egészít ki, viselik férfiúi mivoltuk méltóságát. A galabia szellős, praktikus, bokáig ér. A ruházat színének is van jelentősége. Fehér öltözetet csak a sejkek és a megbecsült öreg emberek viselnek. A fekete-fehér a palesztinok színe, a fehér-vörös pedig a szaúd-arábiaiaké. A beduinok nagyon szeretik a díszes ruházatot.
.
.
.
.
.
VII. Javajarman a várost az egykori főváros kellős közepére építtette. Akkortájt a khmerek bővölködtek mindenben, amit csak nyújthat a természet: gazdagok voltak.
.

.
.
.
Bekukkantunk a konyhába. Honleányaink a pekingi kacsa elkészítési módja után érdeklődnek, mert azt találták a legfinomabbnak az fogások közül. A szakács elmondja, hogy a frissen vágott fiatal kacsát vízzel töltik meg, a tűz fölé helyezett állatot a belülről párolgó víz puhítja meg. Az ily módon elkészített sültet a vendég előtt darabolják fel.
.
.
.
.
.
Tehát július 8-án hosszas, mintegy 14 ezer kilométeres repülőút után, amint Fenjanban a fővárosban kiszálltunk a gépből, párás meleg csapja meg az arcunkat, de már vár bennünket 3 kísérőnk, a koreai idegenvezetőhölgy és két civilben levő ávós tiszt: Li és Ro. Egyik oroszul, a másik pedig angolul beszél.
Nézzük csak meg az idegenvezető hölgy ruházatát! Ugyanis a hölgyek errefelé nem követik az európai divatot, hanem ilyen hagyományos öltözetben járnak. Viseletük élénk színű, mell alatt kötődő, hosszú, színes selyemalj, hosszú ujjú fehér blúzzal, a szoknyán sehol nincsen varrás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése