2013. május 31., péntek

Karakterek II/2 (Ázsia)

A szerző saját fényképei Ázsia különböző országaiból emberekről - férfiakról és nőkről - jellegzetes, a helyre jellemző küllemmel: ruházattal, népviselettel (a teljesség igénye nélkül)... Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.
.
.
.
.
Örömmel fényképezkedtem egy laoszi leányzóval, de ő sem tiltakozott, sőt szívesen vállalkozott.
.
.
.
.
Fürkészve tekint felénk a tipikus arcvonású maláj hölgy. Az ország népességét zömében a malájok, kínaiak és indiaiak alkotják. A hivatalos nyelv is a maláj és a fő vallás pedig a mohamedán. Igaz, hogy sok a hindu, a buddhista, a konfuciánus és a taoista hívő is. A keresztények aránya csupán 7 százalék. Egyáltalán nem érzékeltünk vallási konfliktust a sokszínű államban.
.
.
.
.
Nagy izgalommal vártuk a továbbutazást Belső-Mongólia felé, hogy meglátogassunk néhány jurta-települést, megismerjük az állattenyésztők életét.
.
.
.
.

Ellátogatunk egy faluba. Betérünk itteni mércével mérve egy gazdagabb paraszt házába. A gazda igazán szívélyesen fogad. Gondolom, tudott az érkezésünkről. A konyhában a tűzhely feletti polcokon van a konyha egész felszerelése: kis fatányérok, lábosok, fazekak, nagy meregető kanál. Az evőeszköz ismeretlen. A kést, villát, kanalat az étkező 5-10 ujja helyettesíti. A gazda mondja a vezetőnknek, hogy mindjárt jön a felesége, kihajtotta a birkákat... Hamarosan tényleg közeledik a gazdaasszony is. Menetközben fohászkodik: forgatja az imamalmot.
.
.
.
.
Azt gondoltuk, hogy az Ománi Szultánság szövetségese az Arab Emírségnek, és majd csak átsétálunk a határon. És mekkorát tévedtünk! Hosszú várakozás után mindenkit egyenként lefényképeztek, a csoportunk tagjainak csomagjait átvizsgálták, és csak ezután kaptunk szabad utat az országba. Mindjárt egy ománi család makettje fogadott bennünket.
.
.
.
.
 Venetsianov (Алексе́й Гаври́лович Венециа́нов): Tavasszal a mezőn
.
.
.
.
De nézzünk csak fel a fára! Ez már igazi akrobata mutatvány. Még a hátunk is megborzad! A szüretelő atyafi éppen átmegy az egyik fáról a másikra a kötélen! Leszedi, majd ledobálja a gyümölcsöt. És mekkora egy kókuszdió? Hozzávetőleg 30 cm nagyságú. Elugrunk a fa alól, nehogy a fejünkre koppanjon. Elmondják, hogy érési ideje majdnem egy egész esztendő. A szállodánk kertjében a legkedvesebb szórakozásom volt, hogy egy bottal levadásztam néhány kókuszdiót, majd nagynehezen a bicskámmal felvágtam, és kiittam a levét. Nem szóltak érte, gondoltam, hogy szabad. Csak a nejem figyelmeztetett állandóan, hogy ne szórakozzak vele, mert bizonyára tilos. Ám úgy véltem, az is benne van a szállodai nem kevés árban: az a néhány gyümölcs, amit levertem, aligha rendítette meg a hatalmas szálló rentabilitását. Ellenben engem nemcsak szórakoztatott, de nagy élvezettel szürcsöltem ki belőle a csodás ízű kókusztejet.
.
.
.
.
A muszlim nőknek a fejüket be kell kötni, helyesebben a hajukat. A maláji hölgy ugyancsak a mecset kapujánál várakozik a kislányával.
.
.
.
.
Az egykori pogány templom helyén épült keresztény bazilikát, az Omajjad mecsetet látogatjuk meg. A nagy templomot eleinte a mohamedánok a keresztényekkel együtt, közösen használták imahelyül, majd később megnagyobbítva az iszlám egyik legnagyobb és legtekintélyesebb mecsete lett.
.
.
.
.
Ugye csinosak a thai lányok? Sajnos sokukat kiközvetítenek külföldre, főként Németországba szobalánynak, ahol végül a piroslámpánál kötnek ki.
.
.
.
.
Bár Kemál Attatürk felszabadította az asszonyokat, azok már nem viselik a fátylat az arcukon mint a többi mohamedán országban, de a férfiakkal most sem trécselnek olyan szabadon mint a mi honleányaink. Jellemző viseletük a fejkendő és a bugyogó, mely valójában egy szoknya középen alul összevarrva. Nem tudni pontosan, hogy ez miféle biztonságot szolgál.
.
.
.
.
.
Mi jellemző még? Amint ezen a munkáslányon látjuk, a milliónyi vietnami csúcsos kalap uralja az utcákat, piacot, mindenütt, mindenki fején ezt látod.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése