2013. május 22., szerda

Moszkva 12/a

 IRÁNY MOSZKVA! (1960)
A Tretyakov képtárban




Nagyszerű élményt nyújtott a híres Tretyakov képtár megtekintése. Csak orosz festők képei vannak kiállítva. A képtárat Tretyakov kereskedő alapította 1856-ban, majd Moszkva városának ajándékozta. A képtár tulajdonában 40 ezer kép van, de csak 3500-at állítottak ki. Unalmas szócséplés volna az ott átélt élményhez képest, ha azt most szavakban akarnám kifejteni, ezért inkább meghívom az olvasót, hogy legalább néhány képet  nézzen meg velem, melyek a képtárból származnak!





Repin (1844-1930): Rettenetes Iván megöli fiát. Hirtelen felindulásában követte el tettét, mint ijedt szemei mutatják, már meg is bánta. Érdekes, hogy ezt a képet egy bolond kettévágta a képtárban.





Venetsianov (Алексе́й Гаври́лович Венециа́нов): Tavasszal a mezőn





Ivanov (1806-0858): Krisztus megjelenése a népnek. Óriási méretű, bibliai tárgyú festmény, melyet 20 esztendeig, 1837-57-ig festett a művész.





60 vázlatot készített hozzá az alkotó. A kép közepén Keresztelő szent János beszél Krisztus megjelenéséről, aki majd a szabadságot hozza meg a népnek. Mint látható, a rabszolgák tekintete mosolyra derül. Valamennyi arcot élőről festett, szent Jánosét például egy nőről mintázta.





Brjullov (Карл Павлович Брюллов) 1799-1852: A lovagló nő. Csupán egy szép hölgyet ábrázol a kép,és azt például nem fejezi ki, hogy a főszereplő milyen helyet foglal el a társadalomban.





Ajvazovszkij (Иван Константинович Айвазовский) 1817-1900: A Fekete-tenger. A festő a Fekete-tenger mellett született és 6 ezer tengerképet festett.





Siskin (1832-2898): Reggel a fenyőerdőben. Az eredeti egy óriási kép, mely csaknem egy egész falat is betöltött. A festő nagyon szerette a természetet, hisz azért is tudta ilyen gyönyörűen megfesteni. Annyira élethű a kép, hogy annak láttán szinte érezzük az erdei levegőt... Érdekes, hogy a mackókat más festette a képre.





Szerov (1865-1911): Kislány





Viktor Mikhaylovich Vasnetsov (Ви́ктор Миха́йлович Васнецо́в) 1848-1926: Daliák. Szimbolikus kép: a három harcos népi hősök, a három orosz tulajdonság megtestesítői. A bal oldali a bátorság (éppen a kardját húzza ki), mellette a robusztus erő, végül pedig a ravaszság.





Vaszilij Vasziljevics Verescsagin (Василий Василиевич Верещагин) 1942-1904): Halálos sebesülés. A művész hadiképeket festett. Sok nagyméretű, a megszólalásig élethű hadiképét láttuk. Ilyenek voltak: A Sipka-szorosi csata és a Csata előtt címűek például.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése