2013. május 12., vasárnap

Moszkva 6/b

 IRÁNY MOSZKVA! (1960)
Lenin-Sztálin Mauzóleum




Ugyancsak itt van a Lenin-Sztálin Mauzóleum is,





mely előtt - mint már írtam - a rossz, esős idő ellenére is hosszú sorban állnak az emberek, hogy bemehessenek vagy leróhassák kegyeletüket.





Amikor a Kreml toronyórája üt, váltják a díszőrséget. Megfigyeltük, és éppen sikerült "lelőnünk" az őrségváltást.





Rövid idő alatt a szovjet állam fő kegyhelyévé vált. A vezetők innen köszöntik a katonai díszszemlék és felvonulások résztvevőit, a külföldi állami és pártdelegációk is leróják tiszteletüket Lenin földi maradványai előtt. A polgárok pedig naponta sok ezres tömegben órákat nem sajnálva a várakozásra látogatják a mauzóleumot.





Lenin temetésének napjára (1924. január 27.) a búcsúztatás céljából a Vörös téren háromlépcsős piramissal megemelt, kocka alakú faépítmény készült, ezt váltotta fel 1924 tavaszán egy újabb ideiglenes, szintén fából készült épület. A harmadik, ma is látható vörös gránit építmény 1930-ban készült el.





Éppen kifelé igyekszünk, de a mauzóleum belsejében, az előcsarnokon túl, a gyászteremben láttuk a Lenin holttestét őrző üveg szarkofágot. Üvegkoporsókban fekszik Lenin egyszerű, Sztálin tábornoki egyenruhában. Reflektor világítja meg őket. Nagyszerűen, élethűen vannak konzerválva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése