2013. augusztus 25., vasárnap

Csehszlovákia-Németország I/2a

 CSEHSZLOVÁKIAI ÉS NÉMETORSZÁGI ÚTIJEGYZETEIM (1958)
Megérkezünk Prágába




Idegen országban az embert nemcsak a szép műemlékek, templomok, várak, tárlatok, természeti szépségek érdeklik, hanem az is, hogy milyen ott az élet, hogy boldogulnak az emberek, milyenek a szokásaik, életszínvonaluk, hogyan fest mindez a gyakorlatban - és nem kizárólag a statisztikai adatok tükrében. Míg a város képeit nézzük, el is mondok néhány dolgot, amit feljegyeztem, amivel itthon nem találkoztam.






A prágai Nemzeti Múzeum épülete
Szóval a közutak állapota Csehszlovákiában kétségtelenül jobb, mint nálunk. Érdekes, hogy az útelágazásoknál és útkereszteződéseknél hatalmas tükrök vannak elhelyezve, és így bármelyik utca felől érkező vezető beláthat a másik utcába! Azt hiszem, az ilyesminek itt is nagyon örülnének a gépjárművezetők.





Barrandov
Érdekes, hogy a helységnévtáblák, melyek itt is, Németországban is sárgára vannak festve, a község felé haladva azon község nevét jelzik, amely felé haladunk, illetve amelybe érkezünk, de a másik oldalán is szerepel egy községnév, mégpedig azon helységé, ahová az utas ezen az úton érkezni fog. Szerintem ez is nagyon ötletes.




Gőzhajó a Moldva folyón
Érdekes, hogy a hősi emlékműveken nemcsak a hősök nevei szerepelnek, hanem a fényképük is ott van.





A Strahov könyvtár
Némileg magasabb életszínvonalra enged közvetkeztetni az a tény, hogy a házak tetején rengeteg sok televíziós antenna található. Érdekes, hogy egész kicsiny házak tetején is láttunk antennákat, sokkal többet, mint később Németországban.





A Belvedere és a kert
Az útmenti árkok mellett négy sor almafa található. Mindkét árok mindkét szélén van egy-egy sor. Minden fát gondosan körülvettek dróthálóval a vadak rágcsálásai elleni védelmül. Az úton véges-végig megtalálhatók összerakva és elkészítve a hófúvást akadályozó deszkapalánkok. Az út mentén nagyon sok régi vár vagy várrom található.





Vrtba kert
Egy cseh korona hozzávetőlegesen 1,50 forintot ér. Az emberek fizetése számszerűleg körülbelül a mi forintunknak felel meg, tehát értékben csaknem másfélszerese. Az iparcikkek még így is olcsóbbak, mint nálunk, az élelem azonban drágább.




A Károly-híd 1385-ben
Irányképpen feljegyeztem néhány iparcikk árát. 
Skoda 440-es 27.000 korona. Úgy lehet hozzájutni, hogy meg kell igényelni, az árának zömét a bankban lefizetni, és 1-2 év múlva megkapja az ember a kiutalást rá. 
Fiat 600-as 22 ezer korona, 
egy 175-ös kiskerekű Jáwa 6.990 Kr, 
egy villanyvasaló 105,
padlókefélő 310,
porszívó 1100,
mosógép 1680, 
egy frottír törülköző pedig 27 korona.






Certovka
Csehszlovákiában minden állami. Sem az orvosok, sem a mérnökök nem folytathatnak magángyakorlatot. Egy állatorvos kezdő fizetése cirka 1800 korona és még ehhez kap némi prémiumot.





Tyn templom
Vasárnap délután érkeztünk meg Prágába, méghozzá a város szívében, a Vencel téren álltunk meg. Impozáns belváros hatalmas üzletházakkal, csillogó, szép és áruval telelévő kirakatokkal. A munkaszüneti nap ellenére minden üzlet nyitva volt.





A Kisoldal és a Hradzsin
Ahogy gyönyörködöm az elegáns utca óriási forgalmában, a tömött kirakatokban, egyszer csak megüti az orrom a magyar vásárokban elmaradhatatlan lacikonyha ínycsiklandó szaga. Meglepődve látom, hogy eme elegáns világváros utcáin nyitott bódékban sütik a hurkát és a kolbászt... Az utcákon sok a desszert, cigaretta és filmautomata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése