2013. augusztus 15., csütörtök

Törökország IV/3b

 UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Urfa közigazgatási központ




Urfa városa, mely legalább 4000 éves múltra tekint vissza, ma közigazgatási központ. Lakóinak száma 148 ezer fő. Története visszanyúlik a hettitákig.





A római korban Edessának nevezték. Az első keresztes hadjárat alatt 48 éven át keresztény grófság. Első grófja I. Balduin, a későbbi jeruzsálemi király volt (1098-1100).





Nevezetesebb látnivalója a jó állapotban levő, 25 bástyájú vár dzsámival. A régi, föld alatti raktárakat és ciszternákat mi is meg tudtuk nézni.





A város egyik büszkesége a gyönyörűszép Halil Rahman dzsámi. 1211-ben épült. Falait fehér színű terméskockákból építették. Belső terét négy magas dobon nyugvó kupola borítja. A dzsámihoz tartozó iskolát oldalról nyitott, karcsú, oszlopos, fedett folyosón lehet megközelíteni.





Bemegyünk, és hallgatjuk a magyarázatot. Leülünk körbe a vastag szőnyegre, miután levetettük a cipőnket, és mindegyikünk a lábát pakolgatja a szokatlan testhelyzet miatt.





A gyönyörűszép minaretet megbámuljuk, megcsodáljuk és fotózzuk...





A hatalmas, kopár hegyen elszórtan csaknem egyformák a lakóépületek. Ilyen itt egy falu. De hogy miként tudnak oda nap mint nap rendszeresen feljárni, és hogy miből élnek ott a lakói és mit termelhetnek - sosem tudtuk meg. Mint ahogy azt sem, hogy ez az óriási sátor mi célt szolgált. A bejáratánál sorbaállás, a bejárat felett hangszóró! Mi valaminő mutatványos sátornak néztük, de a vezetőnk sem tudta a rendeltetését.





És mit hallottunk a mecsetben, amikor körülültük a vezetőt? Elmondta, hogy Ábrahám, aki Urfában élt, hogy a pogány népet az egyisten-hitre térítse, a szentélyben összetörte a bálványokat. Nemrut király, akinek hírül vitték a monoteista cselekedetét, elfogatta a prófétát.





Máglyára vettette a szent embert - a legenda szerint -, azonban őt nem fogta a tűz, sőt úgy érezte magát, mintha rózsák között lenne, és sértetlenül jött ki a lángok közül. Ezután a máglya csodaszép tóvá változott, amelyet ma Zeliha névvel illetnek.





A tóban élő halakat kifogni tilos, etetésük pedig jócselekedet. A várhegyen (mondják) van egy barlang, mely Ábrahám születési helye. A hagyomány szerint Jézus is járt Urfában, és meglátogatta úgy a tavat, mint a barlangot. Ábrahámot egyébként a mohamedánok szintén prófétának tekintik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése