2013. augusztus 11., vasárnap

Törökország IV/1

 UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Agri városa




Már messziről feltűnik Törökország legnagyobb, 5165 méter magas hegye, az Ararát. A legenda szerint itt megállt Noé bárkája. Szunnyadó tűzhányó, alacsonyabb részét bazaltos, felsőbb lejtőit andezites lávarétegek borítják. Utolsó kitörése 1840. júniusában történt. Az állandó hóhatár 4 ezer méteren húzódik. Az Ararát lejtőjén, ahol a hagyomány szerint Noé oltárt épített és szőlőt ültetett, örmény falu volt. A falu felett az örmények szent Jakab tiszteletére kolostort építettek. A települést, a kolostort és a szomszédos kápolnát az 1840-es földrengés és lavina pusztította el.





A helyi hagyomány szerint a bárka még mindig a csúcson van, de Isten nem engedi, hogy bárki is lássa. Utóbb a bárka maradványait kutatva több tudós is feljutott a csúcsra (1829. Johann Jakob von Parrot például).





A 41 ezer lakosú Agri városaában vagyunk, ahol áthalad a nagyforgalmú főút, amelyen Európa és Irán között a közúti teherszállítás lebonyolódik. Itt mennek át Irán felé, illetve iráni árukkal megrakodva visszafelé az európai országok kamionjai.





Ha megáll a buszunk, azonnal előkerül néhány gyerek és ránkcsodálkoznak. Sohasem kéregetnek, de ha lefotózzuk őket, szívesen várnak-fogadnak néhány apró ajándékot: tollakat, cukrot, csokit stb.





A fő gazdasági tevékenység errefelé is az állattenyésztés. A helyi lakosság ellátásán túl elsősorban szarvasmarhát, juhot, kecskét visznek innen az ország többi részébe, sőt juhot, kecskét exportra is.





Már messziről előtűnik egy kopár magaslaton Ishak Pasa Saray-i palotája. Országos hírű műemléki látványosság a kopár hegy tetején álló kastély. 1685-ben kezdte építeni Abdi Pasa szandzsák bej, de csak 99 év múlva az unokája fejezte be. 1938-tól lakatlan. A palotában eredetileg 366 szoba volt. A kényelmet szolgálták a fürdők, függőkertek és a sajátos fűtőrendszer. Minden teremben kandalló volt, melyekbe a meleg levegőt a falvakban elhelyezett csövek vezették szerte az épületbe. Ennek nagy jelentősége volt, mert bizony errefelé hosszú és igen rideg volt a téli időjárás.





Viszonylag épen áll még ma is a palota nagykupolás, színes csempékkel díszített dzsámija és annak egyerkélyes minaretje. A dzsámihoz kapcsolódik a sírbolt, amelyben az építtetők és családtagjaik nyugszanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése