2013. november 6., szerda

Hogyan lehet a macska ivarzását megszüntetni?


Főként a városi praxisban nagyon gyakran kérdik az állatorvost, hogy miként lehetne a nőstény macska ivarzását megszüntetni anélkül, hogy műtétre kerülne sor. Elmondják, hogy a cica gyakran ivarzik, olyankor nem eszik, nyávog, hempereg, éjszakánként pedig olyan ricsajt csap, hogy aludni sem lehet miatta, és ez a szinte tűrhetetlen állapot akár napokig is eltart.
Többen is olyan gyógyszert kérnek, ami nem teszi a macskát meddővé, csak az ivarzást és az ezzel járó kellemetlen tüneteket, meg a nemkívánatos vemhesülést előzi meg.
Ma már valóban lehet olyan rendszeresen szájon át adandó tablettákat adni, ami felfüggeszti ugyan a kellemetlen tünetekkel járó ivarzást, és a nemkívánatos vemhesülést (OVARID), de olyan injekciós készítmény is van (DEPO-PROMONE inj.), ami hosszabb időre is hatásos, de ez már állatorvosi közreműködést igényel.
Megjegyzem, hogy Franciaországban, Angliában és Németországban a macskatenyésztés egyeseknek komoly jövedelmi forrást jelent. Nemrégiben pl. Franciaországban 1500 ember foglalkozott macskatenyésztéssel sodronykerítéssel körülvett macskafarmokon.
De hazánkban is elterjedt a különösen értékes sziámi és perzsa fajták tenyésztése.
A MACSKA NEMI MŰKÖDÉSE
Mikor ivarérett a macska? A nőivarú macska ivarérettségét az első ivarzás jelentkezésétől számítjuk. A macskát 7-8 hónapos korban tekintik ivarérettnek és egy éves kora után tenyészérettnek. Megjegyzem, hogy az első ivarzás olykor már 4-6 hónapos kor között is jelentkezhet annak ellenére, hogy az ivarszervek ilyenkor még fejletlenek. Ilyen fiatal korban a párzást követően nem is minden esetben alakul ki a vemhesség.
A macskák 3-4 hetenként ivarzanak, termékenyülés esetén pedig évente 3-4 alkalommal. Az enyhe nemi szervi ödémát csekély vérzés, véres-savós kifolyás kíséri. Feltűnőbbek az ivarzás idegi viselkedési jelei. Az állatok tulajdonságai megváltoznak, elkóborolnak, a lakásban tartottak pedig 3-4 napon át szokatlan hangot hallatnak és elkóborolnak stb.
Az ivarzó állatok éjjelenként éles hangokon adnak jelt egymásnak, sokszor heteken át, bár az ivarzás ritkán tart tovább 9-10 napnál, többnyire csak 3-5 napig tart. A nőstények felkeresik és körülülik a kandúrt, amely mély hangon morog a kör közepén, a nőstények pedig ott nyivákolnak körülötte. Közben össze-vissza pofozzák egymást és nehezen tűrik, hogy a kandúr közeledjen hozzájuk. A kandúrnak ezért külön meg kell küzdenie. Mindez éjjel a sötétség leple alatt történik.
Elmondom, hogy a párzás nem csekély fájdalommal jár. A kandúr éles karmaival kapaszkodik meg a nőstényen, hímvesszeje makkján hegyes szaruszemölcsök vannak, melyek szintén alkalmasak a kéjérzés fokozására.
A vemhesség tünetei már a párzást követő negyedik héten megmutatkoznak. A tejmirigyek megduzzadnak, az állat hasa a „félidő” után láthatóan növekszik. A vemhességi idő általában 9 hét, és az anyamacska négy-hat kölyköt hoz a világra.
Ellés idején a macska valami rejtett helyre, többnyire padlásra bújik, és ameddig csak lehet rejtve tartja a fiait, főképp a kandúr elől, melynek gyakori rossz szokása, hogy fölfalja a kölykeit, ha reájuk akad. LUNZE szerint ugyan vannak kandúrok, amelyek szertettel környékezik a fiaikat, sőt már születésüket is elősegítik azáltal, hogy – bármilyen hihetetlenül hangzik – mellső végtagjaikkal az anya hasát masszálják, később pedig egeret is hoznak neki (ZIMERMANN).
A macskaanya nagyon szereti a fiait, a legjobb anyák közé tartozik. Még a születés előtt vackot készít a kicsinyeinek. Ha kutya vagy macska közeledik hozzájuk, dühösen rájuk támad, és még a gondját viselő gazdájának sem szívesen engedi meg, hogy hozzájuk nyúljon.
A szoptató macska kiskutyákat, rókákat, házinyulakat is hajlandó szoptatni, ha alájuk teszik, és fel is neveli azokat. Ilyenkor vérszomja elhagyja. Némelyek szerint azonban ezt nem anyai ösztönnek, szeretetnek kell magyarázni, hanem csak azért fogadja el a macska az idegen fiakat, hogy tejmirigyének ingerét csillapítsa, mert azok teltek, feszülnek (ZIMMERMANN).
A MACSKA FOGAMZÁSGÁTLÁSA
Az OVARID 5 mg tabletta AUV. nemcsak az ivarzás megelőzésére, elhalasztására, de az ivarzás felfüggesztésére is alkalmas. Hatóanyaga 5 mg megeszterol-acetát. Szájon át adagolandó.
Az ivarzás megelőzésére állatonként hetente egyszer 2,5 mg-ot, tehát egy fél tablettát kell adni az állatnak.
A gyógyszer az ivarzás felfüggesztésére is alkalmas, ilyenkor azonban az ivarzás első tüneteinek a jelentkezésekor azonnal meg kell kezdeni a kezelést. Ilyen esetben három napig naponta 5 mg-ot, tehát gyakorlatilag egy tablettát kell adni a macskának. Egyébként mindenben a mellékelt utasítás szerint kell eljárni.
Kiszerelése: 200 tabletta.
A kutyáéhoz hasonlóan a macska ivarzásának a megelőzésére is alkalmas a DEPO PROMONE injekció is, mely 5 ml-es kiszerelésben kapható. Macskának egy milliliternyit kell a bőre alá fecskendezni. A kezelést az anoestrus ideje alatt bármikor el lehet végezni. A ciklusok gyakoriságától függően 3-4 havonta ismételhető a kezelő állatorvos utasítása szerint.
A MACSKÁK „SPRICCELÉSÉNEK” MEGAKADÁLYOZÁSA GYÓGYSZERREL
Előre kell bocsátani, hogy ivarzás idején nem kell a macskákkal foglalkozni, simogatni, cirógatni, hanem magukra kell hagyni őket, és ez különösen vonatkozik az ivarzó kandúrra.
A kandúr ivarzását erős, átható kellemetlen szag jelzi, amely a bútorokon , szöveteken, szőnyegen is érezhető, mert ilyenkor az ún. fecskendezés, spriccelés is jelzi az ivarzást. Ez a végbélnyílás melletti zacskóból (sinus paranales) ered, ezért nem egyedül a kandúr ivarzásának sajátsága, hanem kisebb mértékben a nőstényen is észlelhető.
Miután a megakadályozásának lehetőségéről nagyon gyakran felvetődik a kérdés, az állatorvosi gyógyszerkönyvben pedig nem található, mellékelten közlöm dr. Gál Sándor ajánlását.
MACSKÁK SPRICCELÉSÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSA GYÓGYSZERES KEZELÉSSEL
Amitriptyline 0,5-1 mg/kg naponta egyszer-kétszer.
Clomipramine 0,5 mg/kg naponta egyszer (6-8 hét kezelés kell).
Paroxetine 0,5 mg/kg naponta egyszer (6-8 hét kezelés kell).
Fluxotine 0,5 mg/kg naponta egyszer (6-8 hét kezelés kell).
Bár magam a praxisomban nem próbáltam ki, szó szerint közlöm kommentár nélkül Gál doktor ajánlatát, mely egy szaklapban került publikálásra. Megjegyzem, hogy ezek embergyógyászati készítmények, tehát nem az állatpatikákban kaphatók.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2013. januárjában.)

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm.
    Sok cicám van kinnti, műtve vannak.
    Tavaly egy idegen nőstény idehozott kölyköket.Nagyon vad, nem lehet megfogni, csak a gyógyszer jöhet szóba, hogy ne hozzon újabb kölyköket.Ha már vemhes megint, mit lehet tenni,mit okoz a gyógyszer, vetélést?

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm van egy Bengali lany cicank 1 eves 4.tuzelese amit nehezrn viselunk mi is es o is. Osstevissza wc zik nyavog na most kesobb szeretnenk kiscicakat de meg nem. Milyen atmeneti gyógyszer lehetne ami a pillanatnyi ivarzast megszunteti. Valaszt elore is köszönöm.

    VálaszTörlés