2013. november 21., csütörtök

Vízesések

A vízesések lenyűgözőek. Nem csak képeken, de a művészetben is gyakori motívum. Ezúttal ismét a teljesség igénye nélkül válogattunk össze a szerző saját készítésű fotóiból és jegyzeteiből néhány zuhatagot. Ha az ország, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.



.
.
Most pedig egy csodálatos kirándulást teszünk a Gyémánt-hegyekbe! (...) 30 méter magasból zuhan alá a Hétsárkány-vízesés.
.
.
"zuhatag vizén
Buddha unt virágai
tovasodródnak"
 
(Bakos Ferenc)
.
.
.
.
Az andoktáji, 3000 méter magas síparadocsom következő úticélunk. A háttérben húzódó havas hegycsúcsok, elterülő tavak, látványos vízesések, a hirtelen rohanó vad hegyi folyók tomboló, tajtékzó vize és az óriási fákból álló erdőségek összjátéka különös szépséget ad e hatalmas hegyvonulatnak.
 .
 .
"Te Gyönyörű Élet, te Tündérpalota,
sorsommá igazult Tündérhús-Fénycsoda
borulj rám, nappalom, éjszakám otthona,
s én, mint a vízesés, szívedben zuhogok."
(Juhász Ferenc: A csillagcsönd virágzó bokra)
.
.
 .
.
Hosszasan elidőztem a híres jajcai vízesésnél, mely igen impozáns látványt nyújtott. Már a városkában is láttam több helyen is az ideirányító táblákat. A víz 60 méter magasról zúdul alá, és ennek egyik része még a török időkből származik. Éjszaka kivilágítják, és ilyenkor még pompásabb látványt nyújt, melyhez aktuális és romantikus kísérőzenéül szolgál a vízesés zúgása.
.
.
"Jaj a sok nép zúgásának, akik úgy zúgnak, mint a tenger zúgása, és a népségek háborgásának, akik háborognak, mint erős vizek!"
(Szent Biblia, Ésaiás könyve 17:12)
.
.
 .
.
Valójában gleccserből ered az Arany-vízesés, ahol a bömbölő, óriási víztömeg 32 méteres mélységbe zúdul le. Ez a Hvita folyó zuhataga. Valamikor hatalmas belső erők mozgatták meg a sziklakérget, és a meder három lépcsőre töredezett: az első kettő együttesen akkora, mint a harmadik önmagában. Miután a felső törésvonalak lejtősek, ezeken csak lefelé bukik a víz, majd hirtelen irányt kell változtatnia a folyónak, mert a kéregmozgás gátat emelt a víztömeg elé.
.
.
"Ki mint vízesés önnön robajától,
elválsz tőlem és halkan futsz tova"
(József Attila: Óda)
.
.
.
.
Elfáradtunk a sok-sok látnivalótól, élménytől. Besétálunk a kopár vidéken létrehozott és teljesen valódivá varázsolt dzsungelbe. Leülünk egy padra: hallgatjuk a mesterséges vízesés nyugtató csobogását, az idetelepedett és már itt költő megannyi madár nagyszerű trillázását. És azon gondolkozunk, hogy a kietlen vidéken miként is tudtak egy ilyen teljesen valós és csodálatos világot megteremteni. Hát ezt teszi a tudás, a modern technika és nem utolsósorban a dollármilliárdok!
.
.
"Juhnyájra, mely egyenként ballag át
egy szűk hídon... záporra, méherajra
és vízesésre... szél és habmorajra...
fehér sík égre... sima tóra... tág
mezőre... mindre gondoltam - s tovább
fekszem - álmatlan..."
(William Wordsworth: Az álomhoz)
.
.
 -
 .
A Niagara-vízesés az Ontario-tóköz réteglépcsőjén, az ún. Niagara lépcsőn zuhan le. Eredetileg 10 kilométerrel közelebb volt az Ontario-tóhoz, a folyó roppant víztömege azonban évről évre hozzávetőleg 117 centiméter széles sávot vés le a lépcső homlokzatáról. Északkeleti ága, az Amerikai-vízesés 427 méter szélességben 59 méteres magasságból zúdul le, délnyugati ága, a Kanadai Patkó 900 méter széles ívben 57 méter magasságból zuhan alá.
.
.
 "És a lábai hasonlók valának az izzó fényű érchez, mintha kemencében tüzesedtek volna meg; a szava pedig olyan, mint a sok vizek zúgása."
(Szent Biblia, Jelenések könyve 1:15)
.
.
 .
.
A gleccservájta völgyek sziklalépcsőin szép vízesést alkotva zuhognak le a kristálytiszta patakok. Legismertebb a Tarpataki vízesés, de szinte valamennyi völgyben vannak hasonlóak. A Tarpataki vízesés nem egy művészt munkára ihletett: többen is megfestették azt és annak környezetét.
.
.
"Csönd.

Már csak a vizesés dübörgése szaggatja az éjszakát.
Már csak a borjas tehén körül forog a föld."
(Simon Andor: Borjas tehén éjszakája és a vizesés)
.
.
.
.
A piacon és a vásárcsarnokban számtalan olyan termékkel, gyümölccsel találkoztunk, aminőt még sohasem láttunk és nem ismertünk. A hawaii föld egyik leginkább esőáztatta területe. Évente 12 méternyi csapadék hullik. A felhőknek a 3-4 ezer méter magasságig nyúló hegyláncok szolgálnak csapdaként. A vulkánok lejtőin lezúduló víz aztán megtermékenyíti a lenti sík vidéket. Érkezésükkor Kr. u. a 400-as években már az első polinéziai gyarmatosítók is megértették, hogy a valódi földi paradicsomba tették be a lábukat. Hawaiin minden vagy majdnem minden növény kihajt és gyorsan növekszik.
.
.
"A nagy vizek zúgásainál, a tengernek felséges morajlásánál felségesebb az Úr a magasságban."
(Szent Biblia, Zsoltárok könyve 17:12) 
.
.
 .
.
Az indiánok nyelvén az I vizet jelent, a guazu pedig nagyot. Tehát már ők is Nagy Víznek nevezték bolygónk egyik különlegességét. Megjegyzem, hogy Rooswelt, az Amerikai Egyesült Államok elnöke - amikor idelátogatott - meglepetésében így kiáltott fel:
- My poor Niagara!
.
.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése