2013. november 2., szombat

Jugoszlávia 11/b

AUTÓS KÖRUTAZÁS JUGOSZLÁVIÁBAN (1968)
Dubrovnik (2)





Már a XIII. században gyógyszertárat, kórházat, aggok menhelyét rendeznek be, lelencházat létesítenek és városi vízvezetéket építenek itt. A ragályok leküzdésére vesztegzár állomást alapítanak és a Rupa sziklaüregeiben jelentős gabonatartalékot halmoznak fel. Emellett templomok, paloták épülnek, és felragyog az olasz reneszánsz fénye.





A XVII. században egy szörnyű földrengés romba dönti a várost, mely 4 ezer ember életébe kerül. Ugyanekkor a belviszály jelei is mutatkoznak.





A város lényegében ekkor 10 nemesi család birtokában van. A konzervatívok azok, akik a salamancai egyetemen tanultak, a haladók pedig a sorbonne-iak.





Végül is Napóleon felosztja a kis köztársaságot, majd a bukása után 1918-ig osztrák fennhatóság alá kerül. Azóta Jugoszláviáé.






Dubrovnik csodás műemlékei és parkjai európai színvonalú művészi rendezvényekhez, a Dubrovniki Nyári Játékokhoz adnak hangulatos környezetet.











A fesztivál július 10. és augusztus 25. között kínál programokat 1949 óta. A különféle műsorokat (zenés, táncos, drámai) reneszánsz és barokk stílusban adják elő.






A címeres, kőkapus, érdekes balkonú házak hajóskapitányok és mesteremberek egykori lakóhelyei. Rendkívül érdekes és szép, a történelem levegőjét lehelő város ez!





Jellemzőek a szűk sikátorok.






Valamikor az erődhöz erősített vaskos, hatalmas láncok védték a kikötőt az idegen hajók behatolásától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése