2013. november 29., péntek

Olaszország (I) 4/b

 BARANGOLÁS ITÁLIÁBAN 1988-BAN I. RÉSZ
 Siena (2)




És a hatalmas Dóm tér miről nevezetes? A Campo 1656 óta különös arénává alakul. Augusztus 15-én a Madonna mennybemenetelének napján rendezik meg a Paliót, azt a lovasversenyt, mely egyike a leglátványosabb, legnépszerűbb olasz népünnepélyeknek. A versenyt a hagyomány szerint a város jelképes kormányzója, a Madonna dicsőséségére alapították. Annak emlékére, hogy az Ég és Siena királynője megjelent a montaperti csata győzelmes hadvezérének, Provanzeno Salvaninak a házánál.





A vezetők és a lakosok középkori ruhákba öltözve vonulnak fel harsonaszó és dobpergés közepette a lovasversenyre. A környező paloták ablakai is megtelnek lelkes szurkolókkal.





A győztes contrada (városnegyed) hajnalig tartó vígassággal ünnepli a győzelmet!





Verzár Pista vezetésével gyülekezik a magyar csapat...





A Piazza Salimberin vagyunk. A palota előtt álló oszlop a szobor a várost jellemző farkassal.





A régi kút az impozáns palota, a Palazzo Chigi Saracini udvarán még ma is működőképes állapotban van.





A Palazzo Salimbeni várszerű épületében székel a Monte dei Paschi, Itália legrégibb, 1624-ben alapított hitelintézete. A bankváros jellegzetes intézménye ma is országszerte működik.





Szienai szent Katalin, Olaszország védőszentjének szülőháza felé tart a nagy tömeg, melyhez a magyar csapat is becsatlakozik. De ki is volt szent Katalin? A kelmefestő mester lánya, a középkori Itália egyik legmegragadóbb egyénisége, 1347 és 1380 között élt. Törhetetlen akaraterő, harcos politikum és lírai bensőség, lefegyverző közvetlenség sugárzott személyiségéből. Karakterének tisztasága, a belőle áradó küldetéstudat, melyet annak szolgálatába állított, hogy a pápák Avignonból újra visszatérjenek Rómába. Itália a sok belső háborúskodás után a béke áldásait élvezhesse. Magával ragadta kortársait. Az ő hatásának tulajdonítható, hogy XI. Gergely pápa visszatért Rómába.





Amíg a szent Ferenc templom és kolostor felé haladunk, folytatva a sort el kell mondanom, hogy misztikus elragadtatásában - ugyanúgy, mint szent Ferencen - rajta is megjelentek Krisztus sebei, a stigmák. Több kötetet tesz ki olasz nyelvű levelezése, melyet az olasz irodalomtörténészek a középkori olasz próza, a nyelvi megújulás halhatatlan értékei közé sorolnak. Nem tudott írni, leveleit diktálta, így az élő beszéd közvetlenségével hatnak. Az írásokban a szenvedélyes misztika fonódik egybe az okos politikai érveléssel. Szülőházának minden helyiségét kápolnává alakították át az évszázadok során, miután II. Pius pápa Katalint 1461-ben szentté avatta.





És mivel fejezzük be sienai látogatásunkat? Beülünk a Dóm előtti téren a hatalmas ernyő alatti, utcai presszóba, hogy egy kávé frissítő erejével felidézzük a nagyszerű képeket, élményeket, melyek e városból megragadták a képzeletünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése