2013. november 28., csütörtök

Olaszország (I) 4/a

BARANGOLÁS ITÁLIÁBAN 1988-BAN I. RÉSZ
Siena (1)



Itália műkincsekben, természeti szépségekben olyan gazdag földjén sem találni párját Sienának, az olasz gótika városának! Bár vannak más, hasonlóan gazdag, sőt gazdagabb műemlékvárosok is, de ilyen egységes művészi arculatú, egyetlen stílus igézetében született várost, kecsesen elegáns, vörösesbarna várost nem találunk.





Értékálló ezüstpénzével hamarosan Európa egyik leggazdagabb kereskedővárosa lett. A firenzeiek csak a XIII. század elejétől tudtak rivalizálni Siena bankjaival. A váltakozó szerencsével folyó küzdelemben az 1260-ban vívott montaperti csata során Siena a császári sereg segítségével óriási győzelmet aratott Firenzén.





Amikor a patrícius párt visszaszorult és a gazdag bankár-kereskedő családok kezébe került a hatalom, 1287-1355 között a Kilencek Tanácsa békepolitikájával jólétet, belső egyensúlyt és gazdasági fejlődést biztosított a városnak.





Uralmuk alatt épült a Dóm és virágzott a sienai trecento festészet.





Ugyanakkor épült a Palazzo Publico (városháza), de a fénykor hirtelen tragikus véget ért! Először 1326-ban az éhínség rendítette meg, majd 1347-ben a lakosság kétharmadát áldozatul követelő pestisjárvány sújtotta a várost.





Bemegyünk a Dómba. Építését a város fénykorában, a XII. században kezdték el román stílusban. Homlokzatát 1280 körül a Pisából idehívott Noccolo Pisani fia, Giovanni tervei szerint alakították ki gótikus elemekkel díszítve. A szörnyű pestisjárvány szakította félbe a további építését, mely a munkásokat is meg az anyagi erőket is elvitte.





A Palazzo Publico az egyik legszebb gótikus városháza. Nem olyan várszerűen dacos erőt árasztó, mint a firenzei Palazzo Vecchio, de hatalmas méretei ellenére finomabb vonalú, arányosabb. Az 1300-as években kezdték építeni.





Érdemes felnézni a homlokzatára, ahol szép rajzú, hármas csúcsíves ablakok sorakoznak. Ezek adják a ritmusát, nem bújnak el a durva terméskövek közé, mint firenzében. A Palazzo Publico belsejéhez, termeinek történelmi hangulatához, festményeinek értékéhez még Itáliában is csak a Doge palotáé mérhető.





A Dóm téren galambok miriádjai...





Az üzletekben pedig minden kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése