2014. július 30., szerda

A csirkék vékonybél- és végbél-kokcidiózisa

 Néhány tanács a baromfiszezon kezdetére (I.)
Néhány tanács a baromfiszezon kezdetére (II.)
Néhány tanács a baromfiszezon kezdetére (III.) 
Néhány tanács a baromfiszezon kezdetén (IV.)

NÉHÁNY TANÁCS A BAROMFISZEZON KEZDETÉN V.

A Kistermelők Lapja előbbi számában arról olvashattunk, hogy a csirkék vakbél-kokcidiózisa világszerte súlyos problémát okozó bántalom, mely megfelelő beavatkozás, gyógykezelés nélkül akár 80-90%-os elhullást is okozhat a csirkeállományban. Megismerhettük a bántalom tüneteit, azt, hogy miként történik a fertőzés és a betegség kialakulása, valamint a gyógykezelés és fertőtlenítés lehetőségeit. Ezúttal a kokcidiózis megelőzéséről, a vakcinázásról fogunk szólni és a csirkék vékonybél- és végbél-kokcidiózisát ismertetjük.
A KOKCIDIÓZIS MEGELŐZÉSÉRŐL
1. A kokcidiumok (Eimeria spp) a baromfi bélcsatornájának gyakori parazitái. Mivel egyetlen sporulált oocysta felvétele után 400.000 kokcidium ürülhet, a coccidiosisok villámgyorsan terjedhetnek állományon belül. A külvilágon az oocysta megfelelő környezeti tényezők esetén akár két nap alatt sporulálódik, fertőzőképessé válik, és újabb madarakba jutva azokban is kialakítja a betegséget. Egy csirke akár több milliárd oocystát is üríthet, a szaporodás hatalmas ütemét figyelembe véve néhány nap alatt az egész állomány fertőzötté válhat, és súlyos megbetegedés léphet fel.
Azt is tudni kell, hogy a külvilágra került és ott sporulálódott oocysták hosszú ideig fertőzőképesek maradnak, a hideg telet is túlélik, a legtöbb fertőtlenítőszernek is ellenállnak. A 60°C feletti meleg azonban elpusztítja őket, tehát alapos takarítás után a forrásban levő víz vagy lúg alkalmazásával kell fertőtleníteni. Amint az előbbi cikkünkben leírtuk, az utóbbi időben megjelent Anti-Germ Germicidian néven egy rendkívül hatékony fertőtlenítő koncentrátum, amelyet az igen ellenálló coccidium oocysták elpusztítására fejlesztettek ki! 4%-os vizes oldatban elpusztítja mind a sporulált, mind pedig a sporulálatlan Eimeria tenella oocystákat is. Állományváltáskor tehát nagyon fontos az alapos takarítás mellett az alapos fertőtlenítés is.
Az optimális tartási körülmények és állománysűrűség kialakításával csökkenthető a betegség kitörésének a kockázata. A baromfitelep általános higiéniai állapota, járványvédelme nagymértékben befolyásolja a fertőzőképes oocysták bejutását az istállóba. A vitaminellátásról (A-vitamin szerepe) az előbbi cikkünkben részletesebben is szóltunk.
2. A járvány megelőzésére valaminő kokcidiumellenes gyógyszert is alkalmazhatunk. A számos ilyen gyógyszer közül, amit a kezelő állatorvos ajánlása szerint kell alkalmazni, ezúttal csak példaként említünk meg egyet. Az AMPROL 12% OLDAT jól alkalmazható a brojlercsirke, tenyésztyúk, előnevelt jérce, tojótyúk Eimeria tenella, E. necatrix, E. acervulina, E. precox okozta kokcidiózisának megelőzésére, sőt gyógyítására is. Megelőzésre 50ml készítményt kell 100 liter vízhez keverni a kockázatos időszakban. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a készítmény a hozzá mellékelt utasítás szerinti koncentrációban a kokcidiózis gyógykezelésére is alkalmazható.
MIT KELL TUDNI A CSIRKÉK VAKCINÁZÁSÁRÓL?
A kokcidiózis megelőzésének jelenlegi legkorszerűbb módszere a biológiai védekezés, a vakcinázás.
A kokcidiumok a baktÉriumokhoz hasonlóan hozzászokhatnak azokhoz a gyógyszerekhez, melyekkel hosszabb ideig érintkezésben vannak. Fontos tudni, hogy az így kialakult rezisztenciájukat a kokcidiumok átörökítik az utódaikra is, és előállnak a gyógyszerrezisztens törzsek.
Többek között ez az oka annak, hogy újabb és újabb gyógyszerek kerülnek forgalomba. De többek között ez késztette a kutatókat arra is, hogy kihasználva a kokcidiumok immunitást kialakító képességét, olyan vakcinát, oltóanyagot kísérletezzenek ki, mely védetté teszi az állatokat a fertőzéssel szemben.
 Már régen tudott volt, hogy a kokcidiózist átvészelő csirkék a megbetegedésüket okozó Eimeria fajjal szemben védetté válnak. Ezt a képességet használták ki olyan vakcina előállítására, mely immunitást ad a kórokozóval szemben. A vakcinavonalakat úgy gyengítették, hogy megbetegedést ne okozzanak, ugyanakkor a védő-immunitást kiváltsák.
Az ideális kokcidiózis vakcina tehát élő, gyengített kórokozókat tartalmaz, mivel az immunitás (védettség) kialakulásához az Eimeriák teljes életciklusára szükség van, hogy az immunrendszer sejtjei valamennyi fejlődési alakkal találkozhassanak.
Tartalmaznia kell az összes Eimeria-törzset, melyek a brojlercsirkék kokcidiózisában szerepelnek, mivel a kialakuló immunitás fajspecifikus! Az egyik Eimeria faj ellen létrejött immunitás nem biztosít védelmet egy másik Eimeria ellen. Természetesen a vakcinának maximálisan biztonságosnak kell lennie nehogy a benne levő egysejtűek visszanyerjék eredeti fertőzőképességüket.
Mielőtt néhány ma is forgalomban levő vakcina alkalmazását ismertetnénk a gyógyszerkönyvi leírás alapján, előre kell bocsátani, hogy a vakcinázás során semmiféle kokcidiózis elleni szert (pl. szulonamidot stb.) sem szabad a kezelendő állatok takarmányába vagy ivóvizébe keverni, és a természetes fertőzés lehetőségét is a minimálisra csökkenteni.
1. PARACOX VAKCINA A.U.V. INTERNET INTERNATIONAL
A hatóanyag nyolc koraérett vonalból származó sporulált oocystát tartalmaz. JAVALLAT: Egészséges naposcsibék vakcinázása hét pathogen Eimeria faj által előidézett kokcidiózis ellen: Eimeria acervulina, E. brunetti, E. maxima, E. mitis, E. necatrix, E. praecox és E. tenella.
ALKALMAZÁS: Perorálisan (szájon át) 1 adag (0,1ml oldatlan vakcina). A vakcinázás egynapos korban a takarmányra permetezett vakcina feletetésével, itatással vagy permetezéssel piros élelmiszerfestékkel jelölve a keltetőben történik. A kezelést egyszer kell elvégezni egy adaggal egynapos és 9 napos kor között. A Paracox vakcinával vakcinázott csibék takarmányába tilos kokcidium-ellenes hatással rendelkező hatóanyagot vakcinázás előtt és után bekeverni. Mindenben a kezelő állatorvos és a mellékelt utasítás szerint kell eljárni.
2. A PARACOX-5 VAKCINA A.U.V. egy-három napos csibék immunizálására szolgál. A vakcina a csibéknél az Eimeria acervulina, E. maxima, E. tenella és E. mitis okozta fertőzések csökkentésére szolgál. Az immunitás a vakcinázást követő 14. naptól fejlődik ki és legalább a vakcinázást követő 40. napig tart. A vakcinázás napos korban a keltetőben permetezéssel illetve a vakcina takarmányra szórásával vagy 3 napos korban itatással történik a mellékelt használati utasítás szerint alkalmazva.
3. A LIVACOX T.COX VAKCINA A.U.V. az E. tenella, E. acervulina és az E. maxima által okozott kokcidiózis ellen. A csirkéket 7-10 napos korban lehet immunizálni, alkalmazását követően 10-14 napon belül élethosszig tartó immunitás alakul ki.
VÉKONYBÉL-KOKCIDIÓZIS
Amíg a vakbél-kokcidiózis heveny formában jelentkezik, addig a vékonybél eimeriái többnyire idült bántalmat idéznek elő. A többnyire 5-8 hetes csirkék bágyadtak, étvágytalanok, szomorúan gubbasztanak, a szárnyuk lóg, a kondíciójuk mindinkább romlik.
Hasmenésük van, olykor az ürülék vért is tartalmaz, de sohasem jár olyan nagyfokú kieséssel, mint a vakbél-kokcidiózis. Olykor az állatkák nehezen mozognak, sántítanak. Sokszor más betegségek (pl. szalmonellák) támadják meg a legyengült állatokat.
VÉGBÉL-KOKCIDIÓZIS
A végbél és a kloaka kokcidiózisát az E. brunetti nevű kokcidium idézi elő. A betegség tünetei nem jellemzőek, mindenekelőtt hasmenéssel és az állatok kondícióromlásával járnak.
Azt, hogy melyik kokcidium okozta a bajt, egyrészt a klinikai tünetekből, másrészt a boncolási leletből vagy a mikroszkópos vizsgálatból tudjuk megállapítani. A bántalom orvoslása a már elmondottak szerint történik. Ismét felhívom a figyelmet az A-vitaminellátás fontosságára a kokcidiózis elleni küzdelemben.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2014. júniusában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése