2014. július 13., vasárnap

Csehszlovákia-Lengyelország I/2a

  IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Kossuth, Rákóczi, Caraffa




A 35 ezer lakosú, Tarca folyó mellett fekvő kisváros, Eperjes volt utunk következő állomása. Itt már sokkal kevesebben beszélnek magyarul.





Nagy tömeg rohanta meg az autóbuszunkat, mindenki magyar pálinkát, cigarettát és szalámit akart vásárolni. 5 koronát is szívesen adtak egy doboz magyar cigarettáért. Egy velúrkalapos fiatalember akkor érkezett a kocsinkhoz, amikor már mindenki eladott mindent. A kezében tartja az ezüst Kossuthot, amiért 10 koronát adott. Lajoska, egyik útitársunk ezt már a maradékból adta oda neki.





Sikerült lefotografálnom ezt a két tót hölgyet, akik népviseletben jöttek be vásárolni a városba.





Eperjes is egy darabja a magyar történelemnek. Itt született II. Rákóczi Ferenc fejedelem. A ház ma is megvan, ahol lakott. Múzeum. Mikor 1700-ban Rákóczi a francia király segítségét kérte, hogy felszabadítsa az országot az osztrák rémuralom alól, árulás folytán elfogták a levelét és az a bécsi udvarba került.





Rákóczit ugyan figyelmeztette a nővére a történtekről valamint arról, hogy árulással vádolják, amiért halálbüntetés is járhat, a nemesszívű úr azonban nem menekült, mert nem akarta elhagyni Sáros várában súlyos betegen fekvő feleségét. Erről a jelentről festette Benczúr Gyula a gyönyörű képet. Nos, amikor elfogták a császár katonái Rákóczit, először idehozták Eperjesre, majd innen vitték Németújhelyre. A történet többi részét ismerjük: feleségének és hű embereinek sikerült kiszabadítani a magyar főurat. Itt, Eperjesen barátkozott össze Rákóczi a felvidék leggazdagabb urával, a későbbi kurucvezérrel, gr. Bercsényi Miklóssal, akinek uradalma a szomszédos Ungvár volt.





De nemcsak Rákócziról regél az eperjesi történelem, hanem kora legvandálabb pribékjének is itt volt a főhadiszállása, a császári hiénának, Caraffának.





Mikor Lipót császár Thökölynek és párthíveinek általános bűnbocsánatot hirdetett, Caraffa azzal állt elő, hogy király elleni összeesküvést fedezett fel. Caraffa visszaélve a királytól kapott hatalmával, hatalmas kínzások árán akart vallomásokat kicsikarni áldozataiból, akik mindig a jómódú vezetőkből kerültek ki, így vagyonukra is rátehette a kezét, miután szemüket kiszúratta, kezüket levágatta, majd fejüket vette. Elvetemültségében a saját ablaka előtt állíttatta fel a vérpadot! Segítőtársa egy Szentiványi nevű magyar főúr volt, aki grófi címet kapott ezért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése