2014. július 31., csütörtök

Csehszlovákia-Lengyelország V/1

  IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Ismét keresztül a Magas-Tátrán hazafelé




Elbúcsúzunk a gyönyörű Krakkótól, a festői Zakopánétől és ismét a Magas-Tátrán keresztül néhány órát szentelve a Csorba-tó fenséges látványának Szlovákián át hazaindulunk.





Aki idefelé azt hitte, hogy másodszorra már nem lesz izgalmas a látvány, nagyot tévedett. Aki a buszban elaludt, nagyot mulasztott. Visszafelé is lenyűgöző a természet panorámája, mely bőséges élménnyel gazdagított bennünket, akik még mindig szívtuk magunkba az impressziókat e vidékről.





A Magas-Tátrára a karcsú tornyok, meredek falak, mély völgyek jellemzőek, nem pedig a tömbszerűség. Számos völgy húzódik, melyek mélyen nyúlnak be a hegységbe. A magashegységek jellegzetességeiből pusztán a jégár hiányzik a Tátrában.





Pedig a jégárak, gleccserek csiszoló munkája formálta ki a hegység mai, lenyűgöző képét. A magas tetőkön összepréselődő hó nem olvadt el, s egyre vastagodva irtózatos súlya és nyomása következtében lassan elindult, állandóan csúszva mozgott lefelé, amíg az alsó régió enyhébb időjárása el nem olvasztotta. A jégár szállította le a csúcsokról lehulló törmeléket és csiszolta a hátak anyagát, míg azokból hosszú-hosszú idő alatt mély völgyeket vájt ki. A jégárak jelenlegi hiányát azonban bőven pótolják a tátrai tavak, melyek ilyen gazdagságban másutt nem találhatók.





Még nem is szóltunk a Tátra nevének eredetéről! Első írásos említése a Titri (a prágai püspökség 1086-os alapítóleveléből), aztán a Trytri (Kosmos cseh krónikásnál a XII. századból), Trytur és Turtur (a Gesta Hungarórmuban a XII. század végén), Tatry (Boleslav fejedelem 1255-ös oklevelében), Tarczal (1256-os magyar oklevélben), Tartur (1265), Thurxtul (1273), Tertoyl (1308). A Tátra nevet szlovák eredetűnek tartják az ősszláv trtri vagyis sziklák, omladékok jelentésű szóalak változataként.





Az első tátrai csúcs megmászására vonatkozó legkorábbi feljegyzés 1615-ből való, amikor a késmárki Fröhlich Dávid (matematikus, író) az egyik tátrai csúcsot megmászta, majd leírást adott a Tátráról. Publikációjával új fejezet kezdődik a hegyvidék történetében: ezek után egyre többen látogatják ezt a gyönyörű tájat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése